Nasıl düşünüyor, nasıl karar veriyoruz?

Neden mantıklı olmam gerektiği konusunda bana mantıklı bir şey söyle!

Bugün verdiğiniz kararların kaç tanesinde mantığınızı kullandınız, kaçında içgüdülerinizin veya duygularınızın etkisi altında kaldınız?

Siz de benim ve insanların pek çoğu gibi kararlarınızın çoğunu içgüdüleriniz ve duygularınızla vermişsinizdir muhtemelen. Mantığınızı kullanarak verdiğiniz kararların sayısı büyük bir olasılıkla fazla değildir. derdiniz. Hatta mantığınızı kullanarak verdiğiniz kararların birçoğunda da içgüdüleriniz ve duygularınız işe karışmıştır. Öyle değil mi? 

Bunda şaşılacak bir şey yok, çünkü hepimiz biyolojik-fizyolojik yapımıza ve beynimizin işleyiş biçimine tabiyiz ve bir canlı olarak ölümlü olmanın sınırları içinde hareket ediyoruz. Bu da düşünme ve karar verme süreçlerimizi etkiliyor. İçgüdülerimiz ve duygularımızın mantığımızın önüne geçmesi bundan. Beynimizin işleyişi ve fiziksel kapasitesi (her şeye rağmen) düşünme ve karar vermemizi biçimlendiren bir başka faktör. 

Bir canlı olarak temel içgüdümüz, hayatta kalmaktır. Hayatta kalma güdümüz dünyayla ilişkimizin temel ilkesini de belirlemiştir; güven. Her zaman güvende olmak, güvenli bir yerde bulunmak ve karşımızdakine güvenmek isteriz. Tehdit ve tehlikeden uzakta kalmak hayatta kalmanın birinci kuralıdır. 

Hayatta kalmaya odaklanınca kaçınılmaz olarak içinde bulunduğumuz ana konsantre oluruz. Çünkü bir tehlike varsa bunu şimdi, içinde bulunduğumuz anda bertaraf etmemiz gerekir. Yoksa çok geç olabilir.

Tehlikeleri savuşturmak söz konusu olduğunda da enerjinin tasarruflu kullanılması ön plana çıkar. Şimdiki tehlike atlatılırsa bir sonraki tehlikeye karşı koyabilmek için enerjiye ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle fazla enerji harcamaktan kaçınırız. Bir an önce sonuca gitmek isteriz. Bu nedenle de aceleciyiz ve tembeliz, çaba harcamak istemeyiz, zahmetten kaçınırız. 

Bu temel özelliklerimiz düşünme ve karar verme sürecimize yansır. O yüzden hızlı düşünür, hızlı karar veririz, neredeyse otomatik biçimde. Kararlarımızın yüzde 90’ı hızlı verilmiş kararlardır. 

Düşünme ve karar verme sürecinin hızlı olmasını sağlayan faktör beynimizin birtakım kolaylaştırıcı stratejiler ve basitleştirmeler kullanmasıdır. Bu kolaylaştırıcı stratejiler (heuristics) ve basitleştirmeler (biases) nedeniyle zorlanmayız. Bunlar hayatımızı çok kolaylaştırır, ancak dış etkilere açıktır. Biri bu strateji ve basitleştirmelere müdahale ederse ruhumuz duymadan heklenir ve yönlendiriliriz. Günlük hayatımızda yaşadığımız durum da genellikle budur. Satıcılar, pazarlamacılar, iletişimciler, reklamcılar, siyasetçiler ve neredeyse herkes bizi hekler. 

Bu köşede, günlük hayatımızda nasıl heklendiğimizi, düşünürken ve karar verirken nasıl yönlendirildiğimizi irdelemeye ve bu alanda bir farkındalık yaratmaya çalışacağız.

Sanıyorum, eğlenceli olacak. 

Yazılarımı genellikle soruyla bitireceğim; farkındalık oluşturma çabasının bir sonucu olarak. Bu soruların yazıyla ilgili olmaları da şart değil.

Bugün iki sorumuz var. Birincisi gündemde olan bir siyasi ile ilgili, ikincisi ise çok genel, sıkça karşılaştığınız bir soru;

Günün Sorusu:

  1. Sayın Özgür Özel, 2023 yılında CHP genel başkanı seçilmesinin neredeyse ertesi günü imajını değiştirdi. O güne kadar hiç çıkarmadığı gözlüklerini attı ve saç tarama biçimini değiştirdi. Neden? 

     2. Yarısına kadar su dolu bardağı nasıl tanımlarsınız? Yarısı dolu bardak olarak mı, yoksa yarısı boş bardak mı?


Baki Alkaçar

15.04.2025 18:04:00


Kilis’te depremzede gençlere yeni beceriler kazandırılıyor

Mobil ekip liderinden gençlere kariyer tavsiyeleri

Otomobille çarpışan elektrikli motosiklet sürücüsünün gözü çıktı

Yalova’da seyir halindeki otomobil alevlere teslim oldu

Mahbuba, Antalya’da göz doldurdu

Sinop’ta "Herkesin Bir Mesleği Olmalı Projesi"

Bafra Devlet Hastanesi’nde "Engelden Başarıya Uzanan Yol"

Fosfatspor, play-off’ta 2. tura yükseldi

Karabük’te 2 şahıs uyuşturucuyla yakalandı

Yaşlı adamı ezen çöp kamyonu şoförü adli kontrolle serbest kaldı

Ruhsatsız silah bulunduran şahsa 40 bin TL ceza

Play-off maçı dev ekranda izlendi

Başkan Er, MASKİ ve Yol Yatırım Programı’nı açıkladı

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Başkan Aşgın vatandaş buluşmalarını sürdürüyor

Amasya’da Roma dönemine ait mini lahit ele geçirildi

Ordu’da öğrencilerden kan bağışına destek: 245 ünite kan toplandı