KONNICHIWA TOKYO

Japonya’ya ilk kez 5 Nisan 1995 yılında gelmiştim. Yani bundan tam 30 yıl önce.

Hürriyet Gazetesi Tokyo temsilcisi olarak atanmadan önce Genel Yayın Yönetmenim Ertuğrul Özkök, bir aylığına beni Tokyo’ya görevli gönderdi. O zamanlar THY’nin direkt uçuşu bile yoktu. Dubai bağlantılı uçuyorduk. Aynı uçak Tokyo’ya kadar gidiyordu ama Dubai’den yolcu “ ördek” alıyordu. Neyse 30 yıl sonra aynı tarihlerde yine Japonya’dayım.

Her sene en az 2 kez İstanbul Tokyo İstanbul arasında gidip gelirim ama hep Türk Hava Yolları’nı kullanırım. Ama bu sefer hayatımda ilk kez başka bir havayolu ile uçtum All Nippon Airways’ı denedim. Bunu sonra yazarım bugün biraz Tokyo Belediyesi’nin yaptıklarından bahsedeceğim. 

Tokyo dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri. Coğrafi koşullar nedeniyle yaşam alanları oldukça sınırlı. Bir kere her şeyin başında bir deprem ülkesi. Bu nedenle de belediyecilik çok büyük önem arz ediyor. Belediye Başkanlığı da çok değerli bir makam. 

Bence İstanbul’u yönetecek olan Belediye Başkanlarının da yılda en az bir kez Japonya’da inceleme gezilerinde bulunması gerekli. Ama nerdee! Tokyo 28 kişilik otobüse 72 kişi binmeye benzer. Her yer bir insan seli Milyonlarca insan her gün bir yerlere gidip geliyor. Binlerce araç trafikte dünyanın en büyük tedarik zincirlerinden birini oluşturuyor. Trafik var ama kaos yok. Belediye çalışıyor. Ama bizimkiler gibi hiçbir yerde “16 milyon için çalışıyoruz” diye koca koca reklam panoları asmıyorlar. 38.5 milyon Tokyolu için her gün hizmet üretiyorlar, ama hiç bir yerde bunu reklam etmiyorlar. Zarifçe görevlerini yapıyorlar. 

Tokyo büyük bir deprem bekliyor. Bu yüzden bütün kent içi altyapı ve üstyapı yeni depreme hazır hale getiriliyor. Şehircilik mükemmel bir planlama ile yürütülüyor. Kentte yeryüzünde yürünecek yer kalmadığı için neredeyse hayatı yeraltına indirmişler. Metrolar yer altından birbirine bağlı. Bu altgeçitler sayesinde neredeyse gökyüzünü görmeden tüm Tokyo’yu dolaşabilirsiniz. Ayrıca bu altgeçitlerin tamamı bir alışveriş merkezi. En ünlü mağazalar bile alt geçitlerde şube açmışlar. Bunun yanında Tokyo belediyesi şimdi de tüm ana arter yolları yer altına indiriyor. Örneğin Tokyo Haneda havaalanını şehir merkezi Shinjuku’ya bağlayan Yamate Tüneli tam 18.5 km uzunlukta. Dünyanın en uzun 3’ncu tüneli. Belediye bu tür tünellerle trafiği rahatlatıyor.  Dünyanın en uzun şehrini demiryolu hattı Tokyo’da ama buna rağmen belediye her yıl yeni hatlar hizmete sokuyor. Bir de unutmadan söyleyeyim. Tokyo Belediye Başkanı Başbakan olacağım diye iş gücü bırakıp il il Japonya’yı gezmiyor.

38.5 milyon Tokyolu için çalışıyor. Belediyecilik anlamında neler yapabilirim diye kafa patlatıyor. Yeni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nuri Aslan’a sesleniyorum. Toplasın ekibini Tokyo’ya gelsin Belediyecilik nasıl yapılır biraz gözlemlesin.


Erdal Güven

7.04.2025 15:15:00


Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ya aslımıza dönecek ya da yapamadıklarımız için nedamet getirmeye devam edeceğiz"

Sokak lezzetlerinden kokorecin sırlarını anlattı

Bağcılar’da market çalışanını bıçakla tehdit ederek 80 bin lirayı gasp etti

Genç kız, peşine düşen adamdan attığı tokat sayesinde kurtuldu

Üsküdar’da anaokulu deprem sonrası hasar gördü

GTO’nun Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı

Tahmazoğlu 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutladı

Yılmaz’dan 1 Mayıs mesajı

Adil Sani Konukoğlu Spor Lisesi öğrencileri Türkiye finallerinde

Uluslararası öğrenciler Darende’de Türk kültürünü keşfetti

Başkan Taşkın: Talepleri sahada dinliyoruz"

Turizmin kalbinde Bursa rüzgarı

Tercan Baraj Gölüne milyonlarca yavru balık bırakılacak

100 haneyi etkileyen arazi yolu açıldı

Ordu’da 3.4 büyüklüğünde deprem

Çarşamba Pazarı’nda Kurban Bayramı hareketliliği başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul’da bir tek riskli yapı bırakmayıncaya kadar çalışacağız. Deprem gerçeğini akıllardan çıkartmayacak ve kentsel dönüşüm bilincini artıracağız. Biz İstanbul’u onların eline ve insafına terk edemeyiz."