Duygusal pazarlama mı? Duygu pazarlama mı?

Hür düşünüp Hür yazmanın heyecanı ile bugün sizlerle tanışmanın heyecanını yaşıyoruz.

Dile kolay tam 35 yıldır birçok sektörde pazarlama departmanlarını yönettim. Denizcilik, Otomotiv, Tüketici Ürünleri ve ilaç sektöründe pazarlama stratejilerini geliştirdim. Kampanyalar gerçekleştirerek marka bilinirliğini yükselttim yeni müşterilerle çalıştığım şirketlerin kârlılığını arttırdım. 

Ve tüm bunları yaparken gördüm ki, her başarı rakamlar, anketler, grafikler veya oranlar ile ilgili değil. Dünyayı açık kitap gibi okuyabilmenizi sağlayacak tek şey duygularımız ve duygularımızı nasıl yönettiğimiz ya da yönetilmesine izin verdiğimiz ölçüyle ilgili. Sizlere bu köşeden her alanda duygularımızın hayatımızda nelere yön verdiği konusunda farkındalıklarımı paylaşacağım. Gelelim bugünkü konumuza… Gündemi sürekli meşgul eden Siyaset içindeki karakterlerden biri Başkan Donald Trump.

Şunu belirtmek isterim ki, 200’e yakın duygu çeşidi üzerinden hadi sayalım dediğimizde en temel duygular olan öfke, korku, utanç, tiksinti, neşe, coşku, üzüntü, şaşkınlık, dışındakileri söylemekte zorlanıyoruz. Ezilmişlik, güvensizlik, haksızlık, huzursuzluk, tatminsizlik, kıymetli hissetmek gibi yüzlerce duygu ile hayatımıza yön verir, seçimler yaparız. 

Bizi yönetecek kişileri de seçerken bu duygularımızla empati kurup oy veririz. 

Şimdi gelelim Trump Dede’ye Amerika Birleşik Devleti Başkanı Donald Trump siyasette duyguların nasıl yönlendirildiğine dair bir örnek çalışma yapmıştır. Aşağıdaki fotoğraflara baktığınızda ne görüyorsunuz? Dünya gücü bir Başkan mı? Yoksa sevimli bir dede mi?

Dede dediğiniz anda sizin tüm duygularınız bu kişiye karşı ne kadar katıda olsanız hafızanızda bu fotoğrafla kalıyor. Hemen akabinde de “Dede” olgusunu içeren tüm duygular; şefkatli, neşeli, güven veren, azimli, güçlü, gururlu hislere dönüşerek sizi ele geçiriyor. 

Bu nedenle liderlerin bu fotoğrafları vermeden önceki söyledikleri ve yaptıkları çok önemli. Ziya Paşa’nın dediği gibi “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz/ Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde." anlamı, "İnsanın aynası iştir, lafa bakılmaz. Bir kişinin aklının seviyesi yaptığı işte görünür." Diyerek tarihe not düşmüştür.

Bir de çağımızda Yapay zeka ile tüketicileri analiz ederek duygu ve alışkanlıklara yönelik Pazarlamayı düşünürseniz neler yapılabileceğini siz hayal edin…

Siz siz olun duygularınızı bastırmayın,  kulak verirseniz onlar hep doğruyu söyler.


Bengü Tonyalı

25.03.2025 14:51:00


Pompalı tüfekle saldırdı, silah tutukluk yaptı: O anlar kamerada

Soma’da jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

İsrail’den Kudüs’teki yangınlarla mücadele için uluslararası yardım çağrısı

Bakan Yerlikaya: "Aracın üzerindeki trafikte geçiş üstünlüğü hakkı çakar iptal edildi"

Muğla emniyetinden Kraliçe Etap’ta trafik farkındalığı etkinliği

Hakkari’de 21 gündür kayıp kadını arama çalışmaları sürüyor

Ordu’dan 291 kişilik hac kafilesi kutsal topraklara uğurlandı

Ticaret Bakanı Bolat, Libya Devleti Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ile görüştü

Bakan Kurum: "Devlet vatandaşını yalnız bırakmaz"

Vahşeti yaşayan 2 yaşındaki bebek hastanelik oldu

Marmaris’teki operasyonda polise çarpıp kaçtılar

Samsun’da trafik kazası: 4 yaralı

Mandalinci’den 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Muğla’da böbrek nakline ışık tutan bölgesel toplantı gerçekleştirildi

Muğla’da 6. Zeytinyağı kalite yarışması ödülleri sahiplerini buldu

Bodrum sanayisi, iş birliğiyle güzelleşiyor

Kayseri’de şimşekler Erciyes’i aydınlattı