‘Yapay Zekâ Yıldızları’nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak
EKONOMİ 6.05.2025 13:13:48 0

‘Yapay Zekâ Yıldızları’nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak

‘Yapay Zekâ Yıldızları’nda yeni hedef 55 bin öğrenciye ulaşmak

Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirme hedefiyle başlattığı ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi birinci yılını tamamladı. Projeyle 36 bini aşkın öğrenciye ulaşılırken, projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 5,34 TL değerinde sosyal geri dönüş sağladı. Projenin yeni döneminde 55 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

Toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Vodafone Vakfı, genç nesilleri dijital geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Vakıf, geçen yıl Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ dijital eğitim projesiyle, 12 ilde 58 farklı lokasyonda 183 gönüllü öğretmenin katkısıyla 36 bini aşkın öğrenciye ulaştı. Türkiye’nin 81 ilinde 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencilerine yapay zekâ eğitimlerinin verildiği projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 5,34 TL değerinde sosyal geri dönüş sağladı. Projenin yeni döneminde 55 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesinin yeni dönem hedefleri, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu’nun katılımıyla düzenlenen toplantıda paylaşıldı.
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, şunları söyledi: "Yapay zekâ, geleceğin dijital teknolojileri arasında kritik rol oynayacak. Global Vodafone Vakfı’nın hazırladığı ‘Eğitim Alanında Yapay Zekânın Artan Rolü’ raporuna göre, ülkemizde okullarda yapay zekâ kullanımı söz konusu olduğunda, öğrencilerin yüzde 27’si geri kaldığını hissediyor. Geçen yıl Habitat Derneği işbirliğiyle başlattığımız ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesiyle amacımız, genç nesillerin teknolojik bakımdan donanımlı olmalarını sağlamak, günümüzde her alanda gördüğümüz yapay zekâ teknolojisini öğrenip kullanarak üretici fikirlerini yeni teknolojilerle birleştirmelerini mümkün kılmak. 12 ilde yürüttüğümüz projenin ilk yılında hedefimizin de üzerine çıkarak toplam 36 bini aşkın öğrenciye ulaştık. Yaptığımız sosyal etki analizinde gördük ki, projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 5,34 TL değerinde sosyal geri dönüş sağladı. Proje kapsamında, gençlere global bir hackathon’a katılım imkânı da sunduk.. Yeni dönemde hedefimiz 55 bin öğrenciye ulaşmak. Süregelen çalışmalarımızın yanında yeni bir oluşuma da imza atacağız. Yapay Zekâ Startup Studio ile lise öğrencilerinin yapay zekâ odaklı fikirlerinin girişime dönüşmesini sağlayacak bir inkübasyon programı başlatacağız. Vakıf olarak, genç nesillerin geleceği için çalışmaya devam edeceğiz."
Konu hakkında değerlendirmede bulunan Habitat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu, Gençleri geleceğin diliyle, üreten yapay zeka ile buluşturuyoruz. Vodafone Vakfı ile beraber hayata geçirdiğimiz Yapay Zeka Yıldızları projesiyle, ortaokul ve lise öğrencilerini yapay zekayla buluştururken tüketen değil, üreten bireyler olarak yetişmelerini destekliyoruz. Yapay zekâ, makine öğrenimi, sanal gerçeklik ve dijital denge gibi alanlarda gençleri bilinçlendiriyor; dijital dönüşüm yolculuklarında onlara eşlik ediyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki teknoloji sınıflarında, köy okullarında ve gezici eğitim çadırlarında çocukların ve gençlerin potansiyelini yapay zekayı kullanarak birlikte ortaya çıkarıyoruz. Geçtiğimiz dönemde Romanya’da dalgalandırdığımız bayrağımızı bu yıl da yapacağımız hackathon yoluyla uluslararası arenalarda temsil etmeye çalışacağız. Aynı zamanda bu yıl gezici aracımızın il sayısını 12’den 15’e çıkararak kırsal alanda daha fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Son olarak Yapay Zeka Startup Studio ile liseli genç girişimcilerin hayallerine ortak olacak, yerel ve global yarışmalarda onların yanında yer alacağız. "Üreten yapay zeka" yaklaşımıyla yalnızca bilgi aktarmakla kalmayacak; gençlerin üretmesini, denemesini ve fark oluşturmasını destekleyeceğiz. Bu yolculukta başta Vodafone Vakfı olmak üzere tüm paydaşlarımıza ve gönüllülerimize teşekkür ediyoruz, birlikte üretecek birlikte güçleneceğiz.
Öğrenciler yapay zekâyla tanışıyor
Yapılan açıklamaya göre, ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi kapsamında, 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencilerinin yapay zekâ ile buluşması sağlanıyor. Öğrenciler, yapay zekâ konusunda çeşitli araçlarla içerik üretebiliyor, yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğreniyor ve kendi projelerini geliştirebiliyor. Aynı zamanda, global içerik ve etkinliklerle de gençler için farklı gelişim alanları sunuluyor. Projeye katılan 744 öğrenciyle gerçekleştirilen araştırmaya göre, ilk yılda öğrencilerin yüzde 85’i yapay zekânın ne olduğunu tanımlayabilmeye başladı; yüzde 60,5’i tarif komutlarını nasıl yazacağını öğrendi; yüzde 79,5’i eğitimi çok yararlı ve öğretici buldu; yüzde 64,2’si ise öğrendiklerini hemen kullanmaya başladı.
Kırsalda yapay zekâ eğitimleri
Projenin yeni döneminde de yüz yüze, online ve web sitesi bazlı eğitimler devam edecek. Yeni dönemde 55 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Ayrıca, eğitmen ve gönüllü sayısı da artacak. Gezici Teknoloji Çadırı ile 15 ilde kırsal ilçelerdeki liseler ve köylerdeki okullarda bilim, teknoloji ve yapay zekâ odaklı eğitim aktiviteleri düzenlenecek. Köy Teknoloji Ağı ile 45 lokasyonda bulunan teknoloji sınıflarında eğitim ve etkinliklerin yürütülmesi sağlanacak. Konteyner Teknoloji Sınıfları ile 4 ilde kodlama ve yapay zekâ eğitimleri verilecek. Toplumsal fayda, sürdürülebilirlik ve teknolojiyle iyilik temalarında hackathon düzenlenecek.
İnkübasyon programı başlatılacak
Proje kapsamında yeni bir program da hayata geçirilecek. Yapay Zekâ Startup Studio adı altında, lise öğrencilerinin yapay zekâ odaklı fikirlerinin girişime dönüşmesini sağlayacak bir inkübasyon programı başlatılacak. Toplam 3 ay sürecek programda, 20 girişim eğitim programı, 10 girişim hızlandırıcı program ve 5 girişim demo günü düzenlenecek. Eğitim programları fiziksel ve online olmak üzere hibrit modelde gerçekleştirilecek. Eğitim programı, yapay zekâ odaklı fikir geliştirme, teknik beceriler, yalın kanvas ve ürün geliştirme süreçlerini kapsayacak. Hızlandırıcı programın ön şartı, tüm eğitim programlarının başarıyla tamamlanması olacak. Ardından, hızlandırıcı programda yatırım, finans ve destekler gibi konular başta olmak üzere girişimcilik süreçlerini inşa eden eğitim-mentorluk alınacak. Demo gününün ön şartı, hızlandırıcı programın başarıyla tamamlanması olacak. Jüri karşısında fikirler yarışacak ve tüm takımlara çeşitli ödüller verilecek. Yarışmayı dereceyle bitiren girişim adayları, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından her yıl Cenevre’de yapılan AI for Good etkinliğine katılacak. Proje kapsamında yarışmayı tamamlayan 20 girişimin de UNICEF tarafından gerçekleştirilecek Generation Unlimited ve GN tarafından gerçekleştirilecek Entrepreneurship World Cup global yarışmalarına doğrudan başvuru hakkı olacak.

Rusya ve Ukrayna karşılıklı 205 esiri takas etti

ColendiBank müşteri kabulüne başladı

Başkan Işıksu: "Milletimizle daima biriz, beraberi...

Bingöl’de 7 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan z...

Yedi Başak 2025 Vacip Kurban kampanyasını duyurdu

Ortaokul öğrencisinin gönüllere dokunan ezanı Türk...

Ordu’da jandarma ekiplerinin bir haftalık faaliyet...

İşitme engelliler futbol takımı, final-four’da müc...

Vali Çiftçi; "Vakıflar, medeniyetimizin izdüşümüdü...

Hastanenin kestirme rampasında düştü: Yola tepki v...

Başkan Seçer, çocukların sorularını yanıtladı

Kadınlar, sertifikalarını başkan Kotan’dan aldı

Köylünün sıkıntısını vali çözdü

1966 Turanspor Kulübü’nde Genel Kurul yapıldı

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

Ordu’da bir haftada yaklaşık 19 bin araç ve sürücü...

Renault 5 E-Tech Elektrikli Türkiye’de

KTO Başkanı Gülsoy: "Kayseri, 2024 yılında 11 bin ...

Yunus Emre’yi anma etkinliği düzenlendi

Öğrenciler tarihe yolculuk etti

Kestiği ağacın altında kalan adam hayatını kaybett...

Başkan Şerifoğulları, saha çalışmalarını aralıksız...

Hamamcı Ankara’da ziyaretler gerçekleştirdi

Başkan Bozbey: "Kenti hep beraber yönetiyoruz"

Amasya’da 1 ton 240 kilo kıyılmış tütün ele geçiri...

Eskişehir’de gece seferleriyle 1 yılda 222 bin yol...

İnegöl’de 8 yıl kesinleşmiş cezası bulunan kadın y...

Rektör Baş: "Temel hedefimiz, fiziki altyapımızı g...

Van Büyükşehir Belediyesinden öğrencilere trafik e...

Yılın En İyi Yerel Televizyonu TV Kayseri

Denizli OSB’den ‘Ben Değil O Yaptı’ eğitimi

Domuz sürüsüne çarpan motosiklet sürücüsü ağır yar...

Antalya "2025 Yılı D-8 Turizm Şehri" ödülünü Kahir...

Hıdırellez Pendik’te mehteran eşliğinde kutlandı

Antalya’da ATV kazası: 2 ölü

KTO eski Başkanı Hiçyılmaz bir kez daha hakim karş...

Yanlış teşhisle 2 memesi alınmıştı, kararı gözyaşl...

Otomobilin camiye daldığı anların güvenlik kameras...

Burdur’da narkotik ve kaçakçılık operasyonu: 31 ay...

Amatör maçında 7 kırmızı kart çıktı, kazanan çıkma...

Prizren’de babası tarafından öldürülen 15 yaşındak...

Akülü araca otomobil çarpmıştı: Anı olsun diye çoc...

Trendyol GO, Uber ile güçlerini birleştiriyor

Çobanlar halkından Başkan Tetik’e hizmet teşekkürü...

Bingöl’de 8 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan z...

Başkan Doğan: "Samsun’umuzu tarımda hak ettiği zir...

Geçmeyen bel ağrılarına dikkat

Tekirdağ’da resim öğretmenlerinden anlamlı sergi

Darende’de araç yol kenarına devrildi: 1 yaralı

Bodrum Turgutreis’in yolları yenileniyor

Elazığ’da 87 sporcu şampiyonluk için kulaç attı

Sanayi ve teknoloji odaklı projeler görüşüldü

Yunus’un diyarına gelen atlı Jandarmalar, vatandaş...

Konya, Türkiye’nin yeni sanayi haritasının merkezi...

Başkan Bıyık: "Darıca’yı ortak akılla birlikte yön...

Doğa ve sanat tutkunları bonsai sanatı ile tanıştı...

Yıldırım’da 6 yılda 22 spor tesisi

"Lvbel C5" lakaplı rapçi tutuklandı

Ülker, Osimhen ve Çizimen’i aynı sahnede buluşturd...

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Yaşadığımız iklim d...

Canik’ten yeni projeler

Siirtli yamaç paraşütü sporcusu şampiyon oldu

Corendon Airlines Tahtalı Run To Sky’da geri sayım...

Trabzon’da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordi...

Erzincan’da uygulamalı trafik eğitimi verildi

Sakarya’da iki kadını hayattan koparan otomobil sü...

Kayıp şahsın cesedi toprağa gömülü halde bulundu

Tekirdağ’da 1 haftada 113 narkotik olay: 9 tutukla...

25.5° / 14.1°

Başkan Işıksu: "Milletimizle daima biriz, beraberiz"

Bingöl’de 7 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı

Yedi Başak 2025 Vacip Kurban kampanyasını duyurdu

Ortaokul öğrencisinin gönüllere dokunan ezanı Türkiye birinciliğini getirdi

Ordu’da jandarma ekiplerinin bir haftalık faaliyetleri

İşitme engelliler futbol takımı, final-four’da mücadele edecek

Hastanenin kestirme rampasında düştü: Yola tepki videosu çekerken biri daha düştü

Başkan Seçer, çocukların sorularını yanıtladı

Köylünün sıkıntısını vali çözdü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

Ordu’da bir haftada yaklaşık 19 bin araç ve sürücü denetlendi

KTO Başkanı Gülsoy: "Kayseri, 2024 yılında 11 bin 383 işletme ile en yüksek e-ticaret uyumu gösteren ikinci şehri oldu"

Yunus Emre’yi anma etkinliği düzenlendi

Öğrenciler tarihe yolculuk etti

Kestiği ağacın altında kalan adam hayatını kaybetti

Başkan Şerifoğulları, saha çalışmalarını aralıksız sürdürüyor

Hamamcı Ankara’da ziyaretler gerçekleştirdi

Başkan Bozbey: "Kenti hep beraber yönetiyoruz"

Amasya’da 1 ton 240 kilo kıyılmış tütün ele geçirildi, 1 gözaltı

Eskişehir’de gece seferleriyle 1 yılda 222 bin yolcu taşındı