Tarih: 27.05.2025 09:41
Yapay zeka destekli MR ile meme kanseri taramaları hızla ve kolay
Meme Radyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Füsun Taşkın, meme kanserinin erken tanısında tıp teknolojisinin çok önemli bir rol oynadığını belirterek, tanının yanı sıra evrelemesinde meme MR’ın önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Taşkın, meme MR tetkikinin toplam 2 dakika süren, verilen kontrast maddenin ilk geçişini gösteren "Ultrafast" kısmının kolay karar verilemeyen, hem iyi, hem de kötü huylu hastalıklarda saptanabilen bulguların doğru tanısına katkı sağladığını söyledi. Dr. Taşkın "Toplam 6 saniyede yüksek çözünürlükle tüm memenin taranmasını sağlayan yöntem meme MR görüntülemenin önemli bir parçası olma yolunda, küçük ve tipik olmayan lezyonlarda erken tanıyı arttırıp gereksiz biyopsileri azaltma potansiyeline sahip." dedi.
Mamografi ve ultrasona yardımcı
Acıbadem Kent Hastanesi Meme Radyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Füsun Taşkın, yapay zeka ile desteklenen yeni kuşak 3 Tesla MR (Manyetik Rezonans) cihazı ile daha önce yapılamayan ve çok kısa sürede çok detaylı meme taraması sağlayan ultrafast meme MR’ı ile ilgili bilgi verdi. Meme kanserinin teşhisinde mamografi ve ultrasonografinin yerinin vazgeçilmez olduğunu, MR’ın yüksek riskli kadınların taramasında, kanser tanısı alan kadınlarda evrelemede, problem çözücü amaçla, kemoterapi yanıtını değerlendirme, implant görüntüleme gibi endikasyonlarda kullanıldığını belirten Prof. Dr. Taşkın yeni teknolojinin uzmanlar açısından iş akışını ve karar sürecini de kolaylaştırdığını söyledi. Dr. Taşkın, yeni nesil 3 Tesla MR cihazının yapay zekayla desteklendiğini vurgulayıp, özellikleri sayesinde kolay karar verilemeyen, hem iyi, hem de kötü huylu hastalıklarda saptanabilen bulguların doğru tanısına olanak sağladığını belirtti. 6 saniye gibi kısa sürede yüksek çözünürlükle tüm memenin taranmasını sağlayan yöntemin küçük ve tipik olmayan lezyonlarda erken tanıyı arttırıp gereksiz biyopsileri azaltma potansiyeli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Taşkın, "Menopoz öncesi hastalarda meme MR görüntülemenin en önemli dezavantajı olan meme glandüler doku boyanması incelemenin duyarlılığını azaltıyor. Ultrafast MR bu sınırlılığı da ortadan kaldıran bir yöntem" diye konuştu.
Vakum destekli meme biyopsisi
Meme kanseri tanısında görüntüleme eşliğinde biyopsilerin önemine de dikkat çeken Dr. Taşkın, vakum destekli biyopsinin ultrason, mamografi ve MR kılavuzluğunda yapılabildiğini, diğer iğne biyopsilerine göre daha fazla örneği kısa sürede aldığını, patolojik değerlendirmeyi kolaylaştırdığını vurguladı. Prof. Dr. Taşkın sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle mamografide saptanan mikrokalsifikasyonların tanısında ve sadece MRG’de saptanan bulguların tanısında vakum biyopsisi güncel ve vazgeçilmez biyopsi yöntemidir. Eskiden mamografide saptanan mikrokalsifikasyonlar işaretlenirdi ve operasyonla çıkartılırdı. Kanser saptanırsa ikinci tamamlayıcı operasyon gerekirdi. Vakum biyopsi ile operasyonsuz doğru tanı ve tek seansta tedavi planlanması mümkün oluyor"
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —