Tarih: 09.07.2025 13:12
Türkiye’nin 4’üncü SMA Laboratuvarı Eskişehir’de açıldı
Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla Türkiye’nin 4’üncü SMA Laboratuvarı Eskişehir’de, yoğun katılımla açıldı.
Eskişehir Halk Sağlığı Laboratuvarı bünyesinde kurulan Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi (Eskişehir Bölge SMA Laboratuvarı) düzenlenen törenle hizmete açıldı. Bölgedeki sağlık hizmetlerine büyük katkı sağlaması beklenen merkez sayesinde, genetik hastalıkların tanı süreçlerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi bekleniyor. Vali Hüseyin Aksoy, açılışta merkezde incelemelerde bulunarak kurdele kesimini gerçekleştirdi.
Açılış töreninde konuşan Vali Aksoy; "Arkadaşlarım, değerli kurum müdürleri, Sağlık Bakanlığımızın çok değerli çalışanları, basınımızın kıymetli mensupları, bugün Eskişehir’de bir bölge laboratuvarının açılışını gerçekleştirmek üzere bir aradayız. Öncelikle bu laboratuvarımızın Eskişehir’imize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Benden önceki konuşmacıların da belirttiği gibi, SMA rahatsızlıklarıyla ilgili testlerin yapılabileceği dördüncü bölge laboratuvarını Eskişehir’e kazandırmanın memnuniyetini ve mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
"Hızlı bir şekilde test sonuçlarına ulaşılabilecek"
Vali Aksoy, ilgililere teşekkürlerini ileterek; "Bu laboratuvarın burada kurulmasında başta Sağlık Bakanlığımız, Sağlık Bakanımız, Halk Sağlığı Genel Müdürümüz ve çalışanları olmak üzere, İl Sağlık Müdürlüğümüze ve ekibine teşekkür ediyorum. Bu laboratuvar sayesinde vatandaşlarımız testleri daha kolay yaptırabilecek ve başka bölgelere gitmek yerine hızlı bir şekilde test sonuçlarına ulaşma imkânı bulacak" şeklinde konuştu.
"Erken ve hızlı analiz edebilecek sisteme sahip"
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, özellikle SMA gibi erken tanı ve müdahale gerektiren hastalıkların tespitinde merkezin kritik bir rol üstleneceği vurgulayarak; "SMA laboratuvarı, hastalık sürecinde tanının erken konulması, tanı sürecinin hızlı yönetilmesi ve bölgemiz açısından analiz kapasitesinin artırılmasına ciddi katkılar sağlayacaktır. Ülkemizde ulusal tarama programı kapsamında SMA için alınan tüm numuneleri bu laboratuvar, erken ve hızlı bir şekilde analiz edebilecek teknik donanıma, personel deneyimine ve iş sistemine sahiptir" dedi.
"Biz Sağlık Bakanlığı’yız, Hastalık Bakanlığı değiliz"
Hastaların teşhis ve tedavilerinin en üst standartlarda ve ulaşılabilir seviyede sunduklarını söyleyen Türkiye SMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Soyer ise, "Bakanımızın her zaman dile getirdiği gibi, bizler sadece hastalık üzerine çalışan bir Hastalık Bakanlığı değil, Sağlık Bakanlığı’yız. Bu nedenle, hastalarımızın teşhis ve tedavilerini dünya standartlarında, en üst seviyede, en nitelikli, kaliteli, erişilebilir ve yaygın bir şekilde sunmaya devam ediyoruz. Bununla birlikte, kişilerin hasta olmadan erken tanı almalarını sağlamak, hayatlarını engelsiz ve kronik hastalıklar olmadan sürdürebilmelerini temin etmek de bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bu yüzden biz Sağlık Bakanlığı’yız, Hastalık Bakanlığı değiliz" diye ifade etti.
SMA’nın görülme sıklığını azaltmak için yürütülen çalışmalar
Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erdoğan Öz ise SMA farkındalığı konusunda Eskişehir’de katkı sunan laboratuvar için mutluluğunu dile getirdi ve "Öncelikle, birçok insana umut olacak bu değerli iş birliğinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Eskişehir merkezli Türkiye SMA Vakfı olarak, SMA’nın toplumda görülme sıklığını azaltmak için yürüttüğümüz birçok çalışmanın yanı sıra, ilimizi SMA konusunda gurur verici bir noktaya taşıyan bu laboratuvarın kurulmasına katkı sunabildiğimiz için çok mutluyuz." dedi.
Açılış töreninde Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, İl Emniyet Müdürü Tolga Yılmaz, Tepebaşı Kaymakamı Sadettin Yücel, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Metin Ünlü de katılım gösterdi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —