Manisa’nın Turgutlu ilçesinde hizmet veren Turgutlu Devlet Hastanesi’nde 08 Temmuz 2025 Salı günü geniş katılımlı bir HAP (Hastane Afet ve Acil Durum Planı) Tatbikatı gerçekleştirildi. Saat 10.30’da başlayan tatbikat, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin gözetim ve desteğiyle düzenlendi. Senaryosu ve uygulama disipliniyle dikkat çeken tatbikat, hem sağlık personelinin reflekslerini hem de kurumun kriz yönetimi kapasitesini ölçme açısından önemli bir sınav oldu.
’Serada zirai daz sızıntısı’
Hazırlanan senaryoya göre, Turgutlu’da faaliyet gösteren bir serada meydana gelen zehirli zirai gaz sızıntısı nedeniyle çok sayıda vatandaş etkilenerek ambulanslarla Turgutlu Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne getirildi. Olay yerine ilk ulaşan ekiplerin yönlendirmesiyle başlayan süreçte hastane personeli, afetzedelere yönelik hızlı ve organize bir şekilde triyaj (öncelik belirleme), dekontaminasyon (kimyasal temizlik), tetkik ve tedavi uygulamalarını başarıyla gerçekleştirdi.
Tüm birimler koordineli çalıştı
Tatbikatta; hastane yönetimi, acil servis ekipleri, hastane sivil savunma birimi, hemşireler, teknisyenler, destek personelleri ve güvenlik görevlileri aktif olarak görev aldı. Ekipler, kriz anlarında olması gereken müdahale yöntemlerini adım adım uygularken, senaryoya uygun şekilde organize olarak zamanla yarıştı.
Tatbikat sürecinde özellikle kimyasal madde teması riski taşıyan hasta vakalarında koruyucu ekipman kullanımı, giriş-çıkış kontrolü, izolasyon alanlarının oluşturulması, hasta sevk zincirinin yönetimi gibi kritik adımlar başarıyla simüle edildi.
Hazırlık seviyesi test edildi
Gerçeği aratmayan tatbikat ile Turgutlu Devlet Hastanesi’nin olası bir kimyasal tehlike, afet veya toplu yaralanma durumuna karşı hazırlık düzeyi test edilmiş oldu. Tatbikatın ardından gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, ekiplerin başarılı bir organizasyon örneği sergilediği ve olası kriz senaryolarına karşı yüksek düzeyde hazırlıklı olduğu vurgulandı.
"Bu tatbikatlar hayati öneme sahip"
Tatbikata ilişkin açıklamada bulunan hastane yetkilileri, bu tür çalışmaların sağlık personelinin kriz anlarında panik yapmadan hızlı ve etkin müdahale edebilmesi, vatandaşlara doğru ve zamanında sağlık hizmeti sunulabilmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Yetkililer, "Amacımız sadece bir tatbikat yapmak değil, her an her koşulda hazır olmaktır. Sağlık çalışanlarımızın bu tür durumlara karşı bilgi, beceri ve reflekslerinin güçlü olması, halk sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Tatbikata katkı sunan tüm personele teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.