Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın:
GÜNDEM 14.05.2025 12:22:27 0

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Memurlar için vergi yüzde 15 olarak sabitlenmeli, 3 çocuk olduğunda 10 puan aşağı çekilmeli"

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Memurlar için vergi yüzde 15 olarak sabitlenmeli, 3 çocuk olduğunda 10 puan aşağı çekilmeli"

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, "Çocuklu ailelerde aile dostu vergi politikasına geçilmeli ve gelir vergisi memurlar için yüzde 15’e sabitlenirken, evliler için yüzde 2,5, her çocuk için 2,5 düşürülerek dolayısıyla 3 çocuk olduğunda toplam 10 puan vergi indirimi aşağı çekilmeli" dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, konfederasyonun genel merkezinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. 8. Dönem Toplu Sözleşme’nin ekonomik tartışmaların gölgesinde yapılan bir toplu sözleşme olacağını ifade eden Yalçın, amaçlarının emekçilerin milli gelirden düzgün pay alması olduğunu kaydetti. Toplu sözleşme dönemine giderken özellikle kadın ve çocuklara ilişkin bazı taleplerinin olduğunu söyleyen Yalçın, 2025 yılının Aile Yılı ilan edildiğini hatırlatarak, "Kamu görevlerine yönelik 10 başlıkta taleplerimiz diye Aile Bakanıyla yaptığımız görüşmede de Çalışma Bakanıyla yaptığımız diplomaside de kamuoyuna yönelik yaptığımız açıklamalarda da ifade ettiğimiz bazı hassas noktalar söz konusu. Bunları toplu sözleşme masasına da taşımış olacağız" dedi.

"Kazanımları revize etmek ve güçlendirmek gerekiyor"
Çocuklu ailelere yönelik verilen teşvikleri değerlendiren Yalçın, 0-6 yaş aralığındaki çocuğa aylık 506 lira, 6 yaştan büyük çocuğa da 253 lira aylık çocuk yardımı ödendiğini hatırlattı. Yalçın, alınan kazanımların bazen zamana yenik düştüğünü söyleyerek, "Onun için kazanımları revize etmek ve güçlendirmek gerekiyor. 2025’ten önce doğan 3 çocuk için toplam ödenen rakam bu. Az önce ifade ettiğim rakamlara bakarsanız 3 çocuk için toplam ödenen rakam bin lirayı ancak buluyor. 2025’ten sonra doğan çocuklar için ‘Aile Yılı’ kapsamında bir adım atıldı. Bu kıymetli diye baştan ifade ettim. Onun için birinci çocuk için tek seferlik 5 bin liralık bir ödeme yapılacağı ifade edildi. İkinci çocuk için 5 yaşına kadar her ay bin 500 lira, üçüncü çocuk ve sonraki çocuklar için 5 yaşına kadar her ay 5 bin lira ödeme yapılacağına ilişkin düzenleme yapıldı. Rakamlar ileride güncellenir, şartlara göre arttırılır ama meselenin görülmüş olması açısından son derece önemli. Çünkü nüfus oranı düşüyor" şeklinde konuştu.

"Çocuk sayısına göre ilave yardımlar yapılmalı"
Toplu sözleşme masasında çocuk sayısına göre teşvikleri artırmak için gayret edeceklerini sözlerine ekleyen Yalçın, şu ifadelere yer verdi:
"2025’te doğan her çocuk için 5 bin lira teşvik, ikinci çocuğa 5 yaşına kadar bin 500, üçüncü çocuk ve sonrası için de 5 yaşına kadar her ay 5 bin lira aileye yardım yapılacak olması önemli bir adım. Fakat bunu tam söylerken az önce ifade ettiğim yani 2024’te doğmuş, daha öncesi doğmuşlar için birinci çocuğa 506, öbürüne 253, diğerine 253, toplasan 3’üne bin lira etmeyen bir rakam var. Çocuk teşvikini de sembolik sadece okula giderken bir günlük beslenmesine koyacağınız para verip, onu da çocuk yardımı diye ifade ediyoruz. Bu çok sağlıklı bir durum değil. Yine eş ve aile yardımının düzenlenmesi, arttırılması gerekiyor. Çünkü çocuk bakımı hakikaten maliyetli bir iş bez parasından ek gıda takviyesine varana kadar, bu anlamda ailelerin zorlanmaması gerekiyor."

"Çocuk sayısına göre ilave yıpranma verilerek özendirme yapılmalı"
Teşvikler boyutuyla prim desteğine emeklilik sisteminde de ihtiyaç olduğunu belirten Yalçın, "Çocuk sayısına göre ilave prim gün sayısı yani yıpranma dediğimiz, memurlara yıpranma dediğimiz bu anlamda prim gün sayısında bir özendirme yapılmalı. Birinci çocuk için 120, ikinci çocuk için 243 çocuk ve üçüncü çocuk ve sonrası için 360 gün olarak yıpranma olarak emekliliğinde bir düşüş yapılması, gün sayısı olarak düşülmesi gerekiyor. Bu açıdan bunu önceden ifade etmiştik. Her çocuk için 2 yıl yaş indirimi yapılmalı diye de o süreçte cümle kurmuştuk zaten. Şimdi aile konusunu önemsiyorsak, aile dostu bazı politikalara ihtiyaç var. Yani Anadolu’da derler ki ‘guru guruya gurbanın olayım’ derler. Yani uzaktan güzelleme yaparak aile olacak bir şey değil. Konuya hakikaten sahici dokunuşlara ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulundu.

"Memurlar için vergi yüzde 15 olarak sabitlenmeli, her çocuk için yüzde 2,5, 3 çocuk için yüzde 10 vergi indirimi yapılmalı"
Gelir vergisi konusunda memurların şikayetçi ve mağdur olduklarını söyleyen Yalçın, "Yüzde 15’e gelir vergisi sabitlensin diyoruz. Yüzde 20, yüzde 27, yüzde 35, dolayısıyla bir yerden verdiğini diğer taraftan geri çeken bir vergi sistemi var. Özellikle çocuklu ailelerde aile dostu vergi politikasına geçilmeli ve gelir vergisi memurlar için yüzde 15’e sabitlenirken, ilave olarak evliler için yüzde 2,5, her çocuk için 2,5 düşürülerek, dolayısıyla 3 çocuk olduğunda toplam 10 puan vergi indirimi aşağı çekilmeli" açıklamasında bulundu.
Yalçın, memurların çalışma saatlerinde de düzenleme yapılması gerektiğini sözlerine ekleyerek, çalışma saatinin 32 saate düşürülmesi gerektiğini ve çalışma gününün de 4 güne indirilmesi gerektiğini aktardı. Yıllık izinlerin de çocuk sayısına göre düzenlenmesi gerektiğine dikkati çeken Yalçın, "Yıllık izin sürelerinde çocuk sayısına göre ilave gün eklenmeli. Mesela birinci çocukta diyelim. Artı 5, ikincide artı 10, üçüncüde artı 15 şeklinde yıllık izninde gün eklemesi yapılması gerekir ki kadınların bu anlamda teşvik edilmesi önemli" diye konuştu.

"Analık izin süreleri 52 haftaya çıkarılmalı"
Yalçın, kadınlara yönelik esnek çalışma modeline ihtiyaç olduğunu söyleyerek, "Analık izin süreleri konusunda 8 artı 8, 16 haftalık bir süre var. Bunun 52 haftaya çıkarılması gerekiyor. Bu konuda Kamu Denetçiliği Kurumu’nun da bu yarı zamanlı çalışmayla ilgili kararı var, tavsiye kararı var. Uzatılmadan hem izin süreleri hem de yarı zamanlı çalışmayla ilgili adım atılsın istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Birinci yıl 3 saat, ikinci yıl bir 1,5 olacak şekilde 2 yıl süt izni olmalı"
Toplu sözleşmede bir diğer taleplerinin annelere süt izni verilmesi olduğunu sözlerine ekleyen Yalçın, "10 bin gösterge rakamı her çocuk için en az 10 bin lira doğum yardımı yapılmalı diyoruz. Süt izni süreleriyle ilgili kamuda en önemli başlıklardan birisi bu. Bazı kurumlarda mesela öğretmenler zorlanıyor, izin alınamıyor. Onun için kamuda çalışan kadınların süt izni konusunu çeşitli vesileyle gündeme getiriyoruz ve birinci yıl 3 saat, ikinci yıl bir 1,5 olacak şekilde süt izni 2 yıl olmalı diye özenle altını çiziyoruz bu konunun" değerlendirmesinde bulundu.

"Anayasada aileye ilişkin hükümler ‘aile karı kocadan oluşur ve ailenin temeli evliliktir’ olarak değişmeli"
Yalçın, aile yapısının bozulmamasına yönelik düzenlemeler yapılmasını ve anayasada kanun değişikliğine giderek güvence altına alınması gerektiğini söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Çünkü 2001’de yapılan değişiklikle anayasada bu konuda aileye ilişkin hükümlerde ’eşlerden oluşur’ diye bir hüküm ortaya konuldu. Aile eşlerden değil, kadın erkekten oluşur. Ailenin temeli birliktelik değil, ailenin temeli evliliktir. Eğer öbür türlü yaparsanız uzun vadede LGBT tartışmalarının daha da harlanmasını ve onların bu anlamda yolunun açılmasını sağlamış olursunuz. Dolayısıyla Avrupa’daki gibi sapkın akımların daha da boy atmasına fırsat verirsiniz. Onun için anayasal güvencede aile kavramı güvence altına alınmalı ve o hükümde değişiklik yapılsın diye şu an imza kampanyamız devam ediyor. Yani aile karı kocadan oluşur ve ailenin temeli evliliktir, ‘Eşlerden oluşur, birlikteliktir’ değil. Bu açıdan bunun güvence altına alınması kısmı önemli."

"Refah payı konusunu ısrarla zorladık bundan öncekilerde, yine zorlayacağız"
Yalçın, 8. Dönem Toplu Sözleşme’de sendikalarla işveren arasında ihtiyaçla imkan arasında bir karşılıklı müzakere süreci olduğunu ve mümkün olan neyse onu masadan onu almaya çalışacaklarını kaydederek, "Merkez Bankası diyor ki 2026’da enflasyon hedefim şu, 2027’de de bu. O bunun üzerinden geliyor, biz diyoruz ki bu sağlıklı bir yaklaşım değil. Niye? Geriye dönüp baktığınızda en az 10-15 yıl içerisinde Merkez Bankasının enflasyon hedefi tutmuş mu diye baktığınızda neredeyse tuttuğu yıl yok. O zaman enflasyon hedefi tutmuyorsa siz onun üzerinden amel ederseniz. Bunun için ilave refah payı konusunu ısrarla zorladık bundan öncekilerde, yine zorlayacağız. Yani enflasyon farkı verilmesini toplu sözleşme kararı olarak karar altına alıyoruz. Hüküm altına alıyoruz ama enflasyon farkını siz 6 ay gecikmeli verdiğinizde çalışanın alım gücünü düşürmüş oluyorsunuz. İlk 2 aydan birinci 6 ayda aldığı zam gitti. Enflasyon rakamları açıklandı, gitti. Son o 4 ay içerisinde siz alım gücünü düşürüyorsunuz. Yani kişi 4 ay zarar ediyor" dedi.

"3600 ek göstergenin 31 Aralık itibarıyla hayata geçmiş olması gerekiyor"
3600 ek göstergeye ilişkin de konuşan Yalçın, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi’nde 3600 ek göstergeyi kayıt altına aldıklarını hatırlatarak, "Yani 2 yıllık süre içerisinde bunun hayata geçirilmesi gerekiyordu. Şimdi önümüzde 7-8 aylık bir süre kaldı. Bu açıdan bunun 31 Aralık itibarıyla hayata geçmiş olması gerekiyor. Geçen Külliyede Cumhurbaşkanımızla emek örgütleri olarak 1 Mayıs öncesi bir araya geldiğimiz görüşmede de özellikle birinci derece 3600 ek gösterge konusunda taleplerimiz doğrultusunda Cumhurbaşkanımızın vaadinin bulunduğunu, bunu toplu sözleşmede karar altına aldığımızı, süresi dolmadan bunun hayata geçmesini beklediğimizi kendisine bizzat ifade ettik. İstiyoruz ki bu bir an önce hayata geçsin. Bunun ne anlamı var, ne önemi var? Bu emekli açısından 5-6 bin lira maaşın artması anlamına geliyor" diye konuştu.

Kilis’te vatandaşlara sağlıklı yaşam eğitimi veril...

Ekipler dakikalarca dil döktü, parçalanan bisiklet...

Balotu Köyü İlk ve Ortaokulunda ‘Bilim Fuarı’ açıl...

Azka Müzik’ten Kurşun’a tam destek: "Ayar" EP’si v...

Çanakkale’de iki kardeş Troya Müzesi’ne tarihi müh...

Bandırma Ziraat Odası, çiftçilerin gününü kutladı

Ayvacık’ta sıcak asfalt çalışmaları başladı

Denizli’nin Milli Mücadeledeki konumu konuşuldu

Bozdoğan Belediyesi’nden arazi yollarında yoğun me...

Mandalinci’den işgaliye uyarısı

Kula’da Dünya Engelliler Haftası’na özel program

Karabük Üniversitesi, mühendislik alanında dünya b...

Bolu’da içme suyundan 80 kişi etkilendi, Valilik a...

İBB mağduru taksicilerden CHP İl Başkanlığı binası...

Salihli’de özel öğrencilerden özel sergi

Geleneksel Çocuk Oyunları renkli görüntülerle tama...

Okuma yazma kursları ile geleceğe güvenle bakıyorl...

Yıldırım’da trafiğe ‘huzur’ çözümü

Kula’da dron destekli trafik denetimi

Kastamonu’da demir yüklü tır devrildi: 1 yaralı

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Gökçeada’da ayine ...

Otomobillerin çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı

Bursa’da müsilajla mücadele için önemli bir tesis ...

Kars’ta Dereiçi Kanyonu eko turizme kazandırılacak...

Kars’ta okul çevreleri polislere emanet

Ravago işçileri, anlaşma olmazsa 17 Haziran’da gre...

Hollandalı öğretmenler İzmir’de mesleki eğitim kur...

Batman’da muhtarlara bağımlılıkla mücadele eğitimi...

25 bin kişilik mega proje hayata geçti

Başkan Özer Matlı’dan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gün...

Aile yılı temalı resim sergisi sanatseverlerle bul...

Batman’da aile bireylerine ilk yardımı eğitimi ver...

Kahramanmaraş’ta bıçaklı kavga: 1 ağırı yaralı

Papa 14. Leo’nun İznik’e gelmesi heyecanla bekleni...

Tekmeleriyle dünyayı fethettiler

DPÜ Gastronomi Topluluğu "Nesilden Nesile Sıfır At...

Bedir’den Çakmur’a teşekkür sertifikası

Sultangazi’de engelli birey ve aileleri için eğlen...

Kusursuz kefenin çalışanlarıyla bir araya geldiler...

Erzurum’da mayıs ayında yağan kar dağları beyaza b...

Türkiye’de RSV’nin ekonomik yüküne ilişkin yapılan...

Trabzonspor taraftarı kupa yolunda karlı yolda mah...

DESOB Başkanı Erbeği’den yeterlilik belgesi uyarıs...

Iğdır’da su verimliliği eğitimi verildi

Amasya’da hamile kadın resmi nikah için halk günün...

Çıtlık Mahallesinin içme suyu hatları yenileniyor

Kuyuya düşen koyun itfaiye ekipleri tarafından kur...

Kütahyalı Bocce hakemleri grup müsabakalarında gör...

Mudanya Üniversitesi’nde Kariyer Günleri başladı

KYGM Kızlar Türkiye Basketbol Şampiyonası Karabük’...

Hayvan Yaşam Merkezi açılıyor

Atatürk Spor Salonu’nun temeli 19 Mayıs’ta atılıyo...

İzmir’de taekwondo ve teknoloji buluşması

BUÜ’de "Aileler Yarışıyor" temalı oryantiring bayr...

Beylikovalı kadınlar kahvaltıda buluştular

Başkan Karabatı’dan 14 Mayıs Çiftçiler Günü mesajı...

Bartın’da kumar baskını

Cinsel istismar suçundan aranan Alman şahıs, göçme...

Selçuk Üniversitesi öğrencisinin şampiyonluk hikay...

EMŞAV Elazığ’da faaliyete başladı

Jeotermal kaynaklı organize tarım bölgesi kurulmas...

Başkan Güler: "Kiralamak yerine kendi makinelerimi...

Yıldırım isabet eden asker şehit oldu: Acı haber M...

Bakan Bayraktar: "Elektrik kesintileri ile alakalı...

Depremzede öğrenciler ’HATAYBOT’ robot yarışmasınd...

ESATA MAT 2025 Otomotiv Fuarı kapılarını açtı

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri plan...

23.4° / 13.2°

Ekipler dakikalarca dil döktü, parçalanan bisikletini bırakmamak için direndi

Bandırma Ziraat Odası, çiftçilerin gününü kutladı

Ayvacık’ta sıcak asfalt çalışmaları başladı

Bozdoğan Belediyesi’nden arazi yollarında yoğun mesai

Mandalinci’den işgaliye uyarısı

Karabük Üniversitesi, mühendislik alanında dünya birincisi

İBB mağduru taksicilerden CHP İl Başkanlığı binası önünde düdüklü protesto

Geleneksel Çocuk Oyunları renkli görüntülerle tamamlandı

Yıldırım’da trafiğe ‘huzur’ çözümü

Kula’da dron destekli trafik denetimi

Kastamonu’da demir yüklü tır devrildi: 1 yaralı

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Gökçeada’da ayine katıldı

Otomobillerin çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı

Bursa’da müsilajla mücadele için önemli bir tesis açıldı

Kars’ta Dereiçi Kanyonu eko turizme kazandırılacak

Kars’ta okul çevreleri polislere emanet

Sinop’ta ana isale hattı patladı, 6 köy 2 gün susuz kaldı

Esnaftan engellilere yemek ikramı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü sarımsak tarlasında kutlandı

Şanlıurfa’da 5 bin 680 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi