Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat:
SAĞLIK 9.07.2025 10:59:33 0

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: "Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz"

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: "Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz"

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi. Acil Tıp Uzmanı Dr. Nazmiye Özcan, "Güneş çarpmaları çok hafif seyredebileceği gibi ölümcül olabilecek dereceye de ulaşabilir. Son günlerde artan sıcaklıkla beraber bu konularda daha sık başvurular almaktayız. ‘Vücut ısısı arttı, buz uygulayarak tedavi edelim’ diye düşünülüyor. Çok dikkatli olunması gereken bir uygulama, yarar yapacağız derken hastaya daha fazla zarar verebilirsiniz. Sıcaklarda çalışanlar çok zor şartlarda çalışıyorlar ancak buz kütlelerinden ziyade daha ılık suyla ıslatılmış şeyler tercih ederlerse daha doğru olacaktır. Bir uyarı da çocukları arabalarda bırakanlara; çocukların sıcak çarpmasını etkileyecektir ölüme kadar gidebilir" dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden ülke genelinde sıcaklık uyarısı gelirken uzmanlar, saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş altında sorunlu olmadıkça dışarıda zaman geçirilmemesi, bol sıvı tüketimi ve mevsim şartlarına uygun, ince, pamuklu kıyafet seçimlerine özen göstermeleri konusunda uyardı. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Bölümü’nden Uzm. Dr. Nazmiye Özcan da başta kronik rahatsızlıkları olan kişiler olmak üzere vatandaşlara uyarılarda bulundu. Uzm. Dr. Özcan, sıcak çarpmalarının hayati sonuçları olabileceğini belirtirken vatandaşların serinlemek için buz kullanması ve geçtiğimiz günlerde bir dönercinin karnına ve sırtına buz kütlesi koyarak çalışmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"İlk önce maruziyeti azaltmak için sıcaktan uzaklaştırmak gerekir"
Sıcakların insan vücuduna etkilerine yönelik konuşan Uzm. Dr. Nazmiye Özcan, "İnsan vücudu mekanizmaları itibariyle aslında belli bir sıcaklığa kadar bunu tolere edebilir ancak hava sıcaklıklarının çok arttığı dönemlerde maruziyete bağlı olarak artık vücut mekanizmaları bunları tolere etmemeye başladığı zaman sıcak çarpmalarıyla karşılaşabilmekteyiz. Özellikle vücut sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıktığı durumlarda daha sık rastlanmakta. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda ve 65 yaş üzerindeki yaşlı hastalarımızda çok daha dikkat etmeleri gerekmekte. Bunun dışında da kalp rahatsızlıkları olanlar, diyabet, hipertansiyon hastaları, bez hastaların da mutlaka çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Hastalar çok fazla güneş altındaki kaldıklarında baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik tarzında şeyler olabileceği gibi komaya kadar ilerleyen semptomlar da olabilir. Hayatı tehdit eden, yoğun bakım kaldırılacak kadar ilerleyebilir. Dışarda, sokakta ya da başka bir yerde hastalarla karşılaştığımız zaman mutlaka ilk önce onları maruziyeti azaltmak için sıcaktan uzaklaştırmak gerekir. Serin bir alana almak gerekir eğer ki hastanın bilinci yerindeyse su vermek yararlı olabilir. Bir litre suyun içine bir çay kaşığı kadar karbonat ve şeker ekleyerek de hastaya verebilirsiniz ama hastanın bilinci yerinde değilse kesinlikle bu uygulamalardan kaçınmak gerekir. Hastayı mümkün olan en serin yere aldıktan sonra 112 ekiplerini haberdar etmek gerekir" dedi.

"Güneş çarpmaları çok hafif seyredebileceği gibi ölümcül olabilecek dereceye de ulaşabilirler"
Sözlerini sürdüren Uzm. Dr. Özcan, "Güneş çarpmaları çok hafif seyredebileceği gibi ölümcül olabilecek dereceye de ulaşabilirler. Sıvı alımına çok dikkat edilmesi gerekiyor eğer ki güneşli günlerdeysek ve güneş altında maruziyetimiz artacaksa normal gündelik aldığımız sıvı miktarından çok daha fazla sıvı almamız gerekecek. Daha açık renkli, geniş, serin tutacak kıyafetler giymek de fayda var. Şemsiye kullanmak, şapka takmak, güneş gözlüğü takmak ve güneş kremi kullanmak çok önemli. Bize daha sık yaşlı hastalar eğer ki kronik hastalığı olan hastalar güneşe maruziyetleri fazla olduysa başvurabiliyorlar. Son günlerde artan güneş sıcaklığıyla beraber bu konularda daha sık başvurular almaktayız. Sabah 10.00 ve akşamüzeri 16.00 arasında güneş ışınları çok dik geldiği için çok zararlı olmakta ve güneş çarpmasıyla çok fazla ilişkisi olmaktadır. Bu saatlerde dışarı çıkılmamaya dikkat edilmelidir. Dışarda özellikle klimasız ortamlarda spor yapmaktan kaçınılması gerekir. Sıcak çarpmasında ilk fark edilen semptomlardan birisi de hasta kendisinde çarpıntı hissedebilir, tansiyonu düşebilir. Kalbin yükü arttığı için hasta çarpıntı şikayetiyle de acile başvurabiliyor. Birkaç gün içerisinde çok dikkatli olunması gerekir eğer ki zaruri değilse sabah 10.00 ile akşamüstü 16.00 arasında dışarı çıkılmaması gerekir. Özellikle bir uyarı da çocukları arabalarda bırakanlara yapmak istiyorum; eğer ki arabanız gölgede olsa dahi, 10 dakikalığına markete ya da başka bir yere gitseniz çocuğu arabada bırakırsanız 10 dakika içerisinde yaklaşık 7 derece kadar ısı artışı olacaktır ve çocukların sıcak çarpmasını etkileyecektir. Bu durumlar ölüme kadar gidebilir. Bu konularda çok dikkatli olunması gerekir" şeklinde konuştu.

"Yarar yapacağız derken hastaya daha fazla zarar verebilirsiniz"
Kişilerin serinlemek amacıyla vücutlarına buz tutmalarıyla ilgili konuşan Uzm. Dr. Özcan sözlerine şöyle devam etti: "Buz uygulaması ilk başta insanlara çok mantıklı geliyor, diyorlar ki ‘Vücut sıcaklığı, ısısı arttı o zaman soğuk uygulama yapalım, buz uygulayarak hastanın vücut ısısını düşürelim ve tedavi edelim’ diye düşünülüyor. Ancak bu şekilde maalesef olmuyor, çok dikkatli olunması gereken bir uygulama. Özellikle kronik hastalığı olanlar koma durumuna kadar ilerlemiş sıcaklık çarpmaları gibi durumlarda hastaya daha fazla zarar verebilirsiniz. Eğer ki hastanın küçük semptomlarla atlatabileceği tarzda bir sıcak çarpması yaşandıysa sıvı alımıyla soğuk uygulamayla ve serin, gölge bir yerde geçecek şekildeyse belki koltukaltlarına ve kasıklara uygulanacak şekilde düşünebilir ama çok dikkatli olunması gereken bir uygulamadır, yarar yapacağız derken hastaya daha fazla zarar verebilirsiniz. Bu gibi ürünlerle temas ettikleri zaman rahatlayacaklarını düşünüyorlar ama bu daha ters etki de yapabilir, hastanın durumunu daha da kötüleştirebilir"
"Buz kütlelerinden ziyade ılık suyla ıslatılmış şeyler tercih ederlerse daha doğru olacaktır"
Aşırı sıcakların yanı sıra sıcak ortamlarda çalışan kişilerin vücutlarına buz tutarak çalışması gibi durumları yorumlayan Uzm. Dr. Özcan, "Çok zor şartlarda çalışıyorlar özellikle bu yaz sıcak günlerde daha da fazla ısıya, sıcağa maruziyetleri var. Önlemek için bazı mekanizmalar geliştiriyorlar ama bu çok doğru bir yaklaşım değil aslında buz kütlelerinden ziyade daha ılık suyla ıslatılmış şeyler tercih ederlerse daha doğru olacaktır" dedi.

Tüfekle vurulmuştu, 4 günlük yaşam mücadelesini ka...

Yangın için su anonsu

Tarlada çalışan biçerdöverde korkutan yangın

Kırklareli’nde orman yangını: Köye yakın bir ev ya...

Otel sahibinin tutuklu eşi: "Yangın esnasında zorl...

Tırın çarptığı yaya hayatını kaybetti

Bingöl’deki orman yangını kontrol altına alındı

Muğla’da polis araçlarına zarar veren şahıs tutukl...

Aydın’da 95 bin TL’lik altın çalan çocuk bakıcısı ...

Kilis’te aranan 149 kişi yakalandı

Ayder Yaylası’nda ‘Sağlık Halkası’

Menteşe’de araçlar hurdaya döndü: 1 yaralı

Sinop’ta otomobil duvara çarptı: 1’i bebek 3 yaral...

Kırıkkale’de ot yangınında otomobil ve garaj zarar...

Araban’da 5 katlı bina inşaatının çatısında yangın...

Isparta’da 30 dönümlük tarla yanarak kül oldu

Konya’da jandarmadan uyuşturucu operasyonları

Burdur-Antalya Karayolu’nda iki otomobil çarpıştı:...

Alacaklı olduğu kişiyi bacağından vurup başında be...

Bursa’da korkutan anız yangını

Üniversiteye giden belediye otobüsü bariyerlere çı...

Kırıkkale’de otomobil takla attı: Aynı aileden 5 y...

Silivri’de konteynerde çıkan yangın tarlaya sıçrad...

Tarlada çıkan yangın ormana sıçradı: 6 dekar alan ...

Hapimag Sea Garden, Behruz Kuul’un ’Dönüşüm’üne ev...

Dünyanın en önemli tiyatro festivalinin açılışını ...

Hatay’da denizde akıntıya kapılan 2 gencin korku d...

Tartıştığı kişiyi bacağından vurup başında bekleye...

Siirt’te takla atan otomobilin sürücüsü yaralandı

Diyarbakır’da otomobil köprüden düştü: 1 yaralı

200 bin TL’lik vurgun polise takıldı

Şırnak’ta trafik kazası: Aynı aileden 3 kişi yaral...

Milas OSB’de forklift kazası

Fare görüntüleri ile gündeme gelen baklavacıya 60 ...

Şırnak’ta durumu kritik olan çocuk ambulans uçakla...

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde st...

Vezirköprü’de yeni 112 Acil Sağlık Hizmetleri İsta...

154 yıllık simge yapı restore edilecek

Şanlıurfa’da silahlı saldırıya uğrayan genç hayatı...

Satın aldıkları araçları teslim alamayan mağdurlar...

Kırklareli’nde çıkan yangında 20 dekar ceviz bahçe...

Kars’ta bağımlılıkla mücadele toplantısı

Çorum’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı...

Eyüpsultan’da otomobil kaldırıma çıktı: Market çal...

Siirt’te otomobilin çarptığı motosikletli ağır yar...

Turgutlu Devlet Hastanesi’nde gerçeği aratmayan HA...

Malatya’da altyapı çalışmasında doğalgaz borusu pa...

Çan’da trafik kazası: 1 yaralı

Adıyaman’da trafo yangını korkuttu

İki otomobilin çarpıştığı kaza kamerada

Bandırma’da aşure ikramıyla birlik ve beraberlik m...

Melikgazi’den ‘12 Jüri’ oyununa davet

Hafif ticari araç menfeze çarpıp takla attı: 3 yar...

Üsküdar’da feci kaza kamerada: Motosiklet sürücüsü...

Didim’de 21 düzensiz göçmen kurtarıldı

Evlilik iznine çıkan üsteğmen ve eşini trafik kaza...

Kuşadası’nda 10 işyerine idari işlem yapıldı

Tarlada çıkan yangın ormana sıçradı: Ekipler karad...

OSB içindeki ormanlık alanda çıkan yangın yürekler...

Hakkari’de 1940 ve 1960’lara ait gelinlikler sergi...

Bafra’da trafik kazası: 2 yaralı

Edirne’de 30 dönümlük buğday tarlası alev alev yan...

Kenya’daki hükümet karşıtı protestolarda can kaybı...

Sındırgı yangını kontrol altında

CHP’li vekiller, operasyonları protesto etmek için...

Hakkında 40 yıl hapis cezası verilen şahıs yakalan...

39.5° / 25.9°

Tüfekle vurulmuştu, 4 günlük yaşam mücadelesini kaybetti: Son yolculuğuna uğurlandı

Yangın için su anonsu

Tarlada çalışan biçerdöverde korkutan yangın

Kırklareli’nde orman yangını: Köye yakın bir ev yandı

Otel sahibinin tutuklu eşi: "Yangın esnasında zorluklarla lenslerimi takabildim"

Tırın çarptığı yaya hayatını kaybetti

Bingöl’deki orman yangını kontrol altına alındı

Muğla’da polis araçlarına zarar veren şahıs tutuklandı

Aydın’da 95 bin TL’lik altın çalan çocuk bakıcısı yakalandı

Kilis’te aranan 149 kişi yakalandı

Menteşe’de araçlar hurdaya döndü: 1 yaralı

Sinop’ta otomobil duvara çarptı: 1’i bebek 3 yaralı

Kırıkkale’de ot yangınında otomobil ve garaj zarar gördü

Araban’da 5 katlı bina inşaatının çatısında yangın çıktı

Isparta’da 30 dönümlük tarla yanarak kül oldu

Konya’da jandarmadan uyuşturucu operasyonları

Burdur-Antalya Karayolu’nda iki otomobil çarpıştı: 2’si çocuk 5 yaralı

Alacaklı olduğu kişiyi bacağından vurup başında bekleyen şahıs tutuklandı

Bursa’da korkutan anız yangını

Üniversiteye giden belediye otobüsü bariyerlere çıktı, facia kıl payı ile atlatıldı