Kanserle savaşta yeni dönem: Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı
GÜNDEM 7.05.2025 14:32:04 0

Kanserle savaşta yeni dönem: Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Kanserle savaşta yeni dönem: Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.
Türk İmmünoloji Derneği ve Acıbadem Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde (Molecular Immunology and Immunogenetics Congress, MIMIC); bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları İstanbul’da bir araya geldi.
Amerika’dan Japonya’ya uzanan 8 farklı ülkeden 320 bilim insanının katılımıyla düzenlenen kongrede, Karolinska Enstitüsü, MD Anderson Kanser Merkezi, BioNtech gibi önde gelen kurumların yanı sıra saygın üniversiteler ve araştırma enstitülerinden çok sayıda Türk ve yabancı akademisyen güncel çalışmaları ile etkinlikte son derece heyecan verici sunumlar gerçekleştirdi. Kongre, ulusal ve uluslararası alanda immünoloji biliminin en güncel gelişmelerini masaya yatırırken; temel bilimden klinik uygulamalara, kanser aşıları ve yeni nesil tedavilerden bağışıklık sistemi aracılı çeşitli hastalıklara kadar geniş bir yelpazede oturumlara ev sahipliği yaptı. MIMIC’te enfeksiyonlar, kanser ve çeşitli otoimmün hastalıkların immünolojik mekanizmaları münazara edilirken aynı zamanda son yıllarda bağışıklık sistemine dayalı yenilikçi tedavilerin giderek ön plana çıktığı vurgulandı. Biyolojik ilaçlardan hücresel tedavilere uzanan pek çok yeniliğin münazara edildiği etkinlikte, ilaç ve tıbbi teknoloji firmaları ise dört ayrı uydu sempozyumda sektördeki son gelişmeleri katılımcılarla buluşturdu. 29 Nisan Dünya İmmünoloji Günü’nün kutlandığı kongrede ayrıca ülkemizde halen önemli bir sağlık sorunu olan "Primer İmmün Yetersizlikler" ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla Balon Uçurma Etkinliği düzenlendi. Gökyüzüne ulaşan her bir balonun etkin tedaviye ulaşabilen bir hastayı temsil ettiği bu etkinlikte erken tanının önemine de dikkat çekildi.

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri
Yürütülen çalışmalar, bağışıklık sisteminin doğal öldürücü hücreler olarak bilinen NK (Natural Killer) hücrelerinin, kanser immünoterapisinde devrim oluşturabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmalar, bu hücrelerin sadece hastalıklı hücreleri hedef alarak sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserle etkili bir biçimde savaşabildiğini gösteriyor. Kongre Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Tolga Sütlü yaptığı açıklamada, "CAR-T ve NK hücreleriyle lösemi, lenfoma ve melanom gibi kanser türlerine yönelik umut vadeden sonuçlarımızı paylaştık. Bağışıklık sistemini kanserle savaşta daha etkin hale getirmek için çalışıyoruz. NK hücreleri, sağlıksız gördükleri hücreleri öldürme kapasitesine sahip, sağlıklı hücrelere ise dokunmuyorlar. Bu açıdan tedavide kullanılmasının da daha güvenli olacağı düşünülüyor. Daha hızlı, daha etkin ve daha az yan etkili tedaviler üzerinde çalışıyoruz" dedi. NK hücrelerinin çeşitli kaynaklardan elde edilebildiğini de belirten Dr. Sütlü, "Bu hücreleri kandan ayrıştırarak ya da kordon kanından kök hücreleri alıp NK hücresine dönüştürerek kullanabiliyoruz" şeklinde konuştu. Geliştirilen yeni yaklaşımın "yaşayan ilaç" konseptiyle örtüştüğünü vurgulayan Dr. Sütlü, "Bağışıklık sistemi zayıfladığında kanserle savaş kaybediliyor. Biz ise vücutta sürekli kalacak, hiç ölmeyecek, kanserle savaşmaya devam edecek hücreler geliştiriyoruz" dedi. Araştırmalar halen deneme aşamasında olsa da gelecek umut veriyor. "Şu anda CAR-T hücreleriyle tedavi olmuş ve onlarca yıldır kanseri nüksetmemiş hastalar var. Aynı başarıyı NK hücreleriyle de yakalayacağımıza inanıyoruz" diyen Dr. Sütlü, bu tedavi yönteminin 4-5 yıl içinde klinik testlerinin tamamlanabileceğini belirtti.

Kanser aşıları ve yeni nesil immünoterapiler
Johannes Gutenberg Üniversitesi ve BioNTech bilim insanlarından Dr. Mustafa Diken, mRNA teknolojisiyle kanser aşıları geliştirdiklerinden, kanser immünoterapilerinde de önemli başarılar elde ettiklerinden söz etti. Özellikle COVID-19 aşısıyla tanınan mRNA teknolojisinin artık kanser ve otoimmün hastalıkların tedavisinde de umut vadettiğine dikkat çeken Dr. Mustafa Diken, "Yaptığımız çalışmalarda mRNA aşılarının özellikle akciğer, karaciğer ve lenflerdeki tümörleri küçülttüğünü gördük. Hatta metastaz yapmış kanserlerde metastazların da küçüldüğü, aşının etkili olduğu görüldü. Pankreas kanseri üzerinde de aşı çalışmalarımız sürüyor. Ameliyat olmuş vakalarda bir de aşı uygulandığında iyileşme oranlarının daha da arttığını tespit ettik. Kanserde artık kişiye özel tedaviler ön planda. Aşı ve immünoterapiler de hedefe yönelik, akıllı tedaviler oldukları için çok daha etkili tedavi yöntemleri" diyerek yakın bir gelecekte kanser aşılarının da tedavide yerini alacağını vurguladı.

"Aşı karşıtlığının hiçbir bilimselliği yok"
MIMIC toplantısında, toplum sağlığı açısından aşılamanın önemine değinilerek, özellikle ülkemizde ve birçok başka ülkede yanlış bilgilendirme nedeniyle ortaya çıkan aşı karşıtlığının, kolayca önlenebilecek hastalıkların yeniden salgın hale gelmesine yol açtığı ve aşı programlarının aksaması sonucu kızamık ile menenjit gibi önlenebilir bulaşıcı hastalıklar nedeniyle pek çok ülkede yeniden ölümlerin görülmeye başladığı vurgulandı. Enfeksiyonlar ve aşı alanındaki güncel bilimsel gelişmeleri paylaşan Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu (EFIS) Başkanı Prof. Dr. Bojan Polic, aşı karşıtlığının hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını vurgulayarak, "Aşıların otizm veya kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtıklarını kanıtlayan dünya çapında hiçbir bilimsel çalışma yok. Aşı karşıtlığı sadece toplum sağlığını değil, bireylerin yaşamını da riske atıyor. Aşıyla bir hastalığı önlemek, tedavi etmekten çok daha kolay ve ekonomik" diye konuştu.

Aşıların toplum sağlığına etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Polic, "Aşılar sayesinde çiçek hastalığı yok oldu. Kızamık, çocuk felci, verem gibi ölümcül hastalıklar artık neredeyse hiç görülmüyor. Aşılar, bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önleyerek salgın riskini azaltıyor. Her zaman yüzde 100 koruma sağlamasa da hastalığın ağır geçmesini ve hayati riski önlüyor" dedi. Prof. Dr. Polic, COVID-19 pandemisi sürecinde mRNA teknolojisinin hızla geliştiğini ve bu sayede artık yalnızca bulaşıcı hastalıklar değil, kanser ve otoimmün hastalıklar için de aşı geliştirme çalışmalarının hız kazandığını belirtti. Prof. Dr. Bojan Polic, "Aşılarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Yan etkileri çok az ve kontrol edilebilir aşılar var artık. mRNA aşıları sayesinde pek çok hastalığa karşı aşı geliştirilebilir. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde yalnızca bakterileri, virüsleri değil, kanseri önlemeye ve tedavi etmeye yönelik aşılar da hayatımıza girecek" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Bojan Polic, bağışıklık sistemini hedef alan yeni tedavilerin birçok hastalıkta umut vadettiğini de belirtti: "Yeni antikorlar, CAR-T ve NK hücre tedavileri ve hücresel vezikül çalışmaları sayesinde artık kanser, ankilozan spondilit gibi iltihabi ve otoimmün hastalıklar daha etkili biçimde kontrol altına alınabiliyor. Yeni genetik ve moleküler testlerle pek çok hastalığın mekanizmasını daha iyi anlıyor ve akıllı tedaviler sayesinde de kişiye özel çözümler geliştirebiliyoruz. 6. MIMIC’te de bu gibi pek çok yenilik paylaşıldı. Bilimsel açıdan çok yüksek kalitede bir kongreydi. Çok önemli konuşmacılar, çok sayıda genç bilim insanı vardı. Türkiye’de İmmünoloji camiasının doğru yolda ilerlediğini ve giderek geliştiğini gösteriyor bu. Gördüklerimden, özellikle de gençlerden çok etkilendim"

"Bağışıklık sistemi, beyin sağlığıyla derinden ilişkili"
Çevresel faktörlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri, otoimmün hastalıklar ve bu alandaki yeni tedavi yöntemlerine ilişkin bilimsel gelişmeleri değerlendiren Türk İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Aral, bağışıklık sistemi ile sinir sistemi arasındaki bağlantılara dikkat çekti. Laboratuvar ortamında elde edilen keşiflerin hastalara yönelik tedavilere dönüştürülmesini amaçlayan translasyonel araştırmaların önemini vurgulayan Prof. Dr. Aral, "Özellikle son yıllarda, Alzheimer ya da Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklarla bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi inceleyen ve bu bilgiyi yeni tedavi yaklaşımlarına dönüştürmeyi hedefleyen çalışmalar hız kazandı" dedi.

Alzheimer hastalığına karşı geliştirilen bazı monoklonal antikor tedavilerinin çeşitli ülkelerde onay aldığını hatırlatan Prof. Dr. Arzu Aral, "Bu tedaviler, beyindeki amiloid plak birikimini azaltmada belirgin etkiye sahip olsa da, klinik faydaları ve güvenlik profilleri açısından henüz tartışmalar sürdüğünden Avrupa’da kullanım alanları şimdilik sınırlı" dedi. Benzer şekilde CAR-NK gibi hücresel tedavilerin nörolojik hastalıklarda da kullanımına ilişkin preklinik ve erken aşama klinik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Aral, hastalıkların moleküler ve immünolojik mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasının önemine dikkat çekerek, "Elde ettiğimiz bilgiler yalnızca hastalığın seyrini anlamamıza değil, aynı zamanda yeni geliştirilen tedavi yaklaşımlarının güvenliğini erken dönemde değerlendirmemize de imkan tanıyor. Bu da yakın dönemde bu hastalıkları ortadan kaldırmaya yönelik bağışıklık sistemi temelli tedavilerin daha güvenli ve ulaşılabilir olmasına dair umut verici" ifadelerini kullandı.

Ağrı’da sosyal medyada paylaşılan uygunsuz görüntü...

Trendyol Süper Lig: Kayserispor: 3 - Antalyaspor: ...

Sena Yılmaz, taekwondoda dünya şampiyonu

İznik’te polis ekiplerinin durdurduğu araçtan uyuş...

Tarla ve araç satışlarında indirim vaadiyle 5 kişi...

Süper Lig’de 35. hafta görünümü

Macaristan Başbakanı Orban: "(Rusya-Ukrayna Savaşı...

Kaza geçiren sürücü yan yatan kamyonetinin başında...

Avrupa’nın dev finallerini yönetecek hakemler açık...

Ordu’da üzerine yük asansörü düşen işçi hayatını k...

Samsun’da park halindeki kamyonet yandı

Bursa’da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaral...

Yıldırım düşen evde yangın çıktı

Papa 14’üncü Leo’nun Türkiye’yi ziyaret etmesi bek...

Park halindeki araca çarpan otomobilin sürücüsü ya...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘terörsüz Türkiye’ mesaj...

Kontrolden çıkan UTV şarampole devrildi: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zele...

Trendyol Süper Lig: Kayserispor: 2 - Antalyaspor: ...

Diyarbakır’da tartıştığı kişiyi bıçaklayarak öldür...

Karabük’te şehit anneleri yemekte buluştu

EBBL 2. Lig Play-Off: Düzce 81 Basketbol: 57 - Mer...

Bingöl’de uyuşturucu operasyonunda 1 tutuklama

Sahte araç kiralama sitesiyle 122 kişi dolandırılm...

Kayseri’de şimşekler geceyi aydınlattı

Gaziantep’te iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1’...

15 Temmuz gazisi Musa İlhan: "Türkiye ayağındaki e...

Hatay’da zeytinlikte yangın

Milletvekili Ölmeztoprak’tan şehit annesine Annele...

Avcılar’da kontrolden çıkan araç otobüse çarptı

Alanya’da makilik alanda yangın

Alanya’da kanlı biten tartışmada 3 kişi tutuklandı...

Bartın’da 8 saatte 174 kişi kan bağışında bulundu

Van’da kontrolden çıkan araç ağaca çarptı: 2 yaral...

Kayakla Atlama Milli Takımı, yaz kampını Slovenya’...

Hayme Ana’nın kabrinin bulunduğu köyden Domaniç’e ...

Silivri’de üreticiye 614 bin fide ve 4 ton tohum d...

Malatya’da SOLOTÜRK gösterisi nefes kesti

Marmaris’te sadece 4 ayda binlerce motosiklet sür...

Seydikemer’deki Ataş cinayetinin ikinci duruşması ...

MCBÜ’den lise öğrencilerine bilim şöleni

Karabük’te Kitap Günleri başladı

MHP Lideri Bahçeli’den Kabine’ye Türk bayraklı çiç...

Şırnak’ta bir işletme PKK’nın fesih kararını yaptı...

Fenerbahçe, Eyüpspor maçı hazırlıklarına başladı

Kazdağları’ndaki kazada ölen Off Road Kulübü kuruc...

Kaza yapan otomobili polisler iterek yol kenarına ...

Kütahya’da ’İşaret Dili Atölyesi ve Girişimci Çocu...

SGK İl Müdürü Sayar’dan Sosyal Güvenlik Haftası’nd...

Berberde 3 dakika arayla depreme yakalandıkları an...

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey: "En ived...

Şaphane Devlet Hastanesi’nde diyaliz ünitesi hizme...

Muş’ta beceri atölyesi açıldı: Öğrenciler meslekle...

Şırnak’ta mahallede başlayan kavga caddeye taştı: ...

Kaza yapan kamyondaki saman balyaları yola saçıldı...

Hayrabolu’da liseli gençler bilim fuarında projele...

İzmir’deki doğalgaz patlamasında yeni gelişme

Medical Point’te bel fıtığına kapalı yöntemle başa...

Başkan Seçer: "İtfaiye teşkilatımızın 1 yıl içinde...

Bakan Yardımcısı Aydın: "Terör örgütünün kendini f...

Yüksekova Fen Lisesi öğrencilerinin projeleri göz ...

TFF 2. Lig Play-Off: Vanspor: 2 - 68 Aksarayspor: ...

Nefes borusuna yemek kaçan şahıs hayatını kaybetti...

Lenf kanserine yenik düşen okul müdürüne son görev...

Ankara’da alev topuna dönen otomobil kullanılamaz ...

Sivas’ta dere taştı, köyün sokakları nehre döndü

Amasya’da kontrolden çıkan tır karşı şeride geçti:...

Samsunspor, Sivasspor maçı hazırlıklarına devam ed...

28.7° / 15.6°

Ağrı’da sosyal medyada paylaşılan uygunsuz görüntülere ilişkin soruşturma başlatıldı

İznik’te polis ekiplerinin durdurduğu araçtan uyuşturucu çıktı

Tarla ve araç satışlarında indirim vaadiyle 5 kişiyi dolandıran şahıs tutuklandı

Kaza geçiren sürücü yan yatan kamyonetinin başında bekledi

Ordu’da üzerine yük asansörü düşen işçi hayatını kaybetti

Samsun’da park halindeki kamyonet yandı

Bursa’da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Yıldırım düşen evde yangın çıktı

Park halindeki araca çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı

Kontrolden çıkan UTV şarampole devrildi: 2 yaralı

Diyarbakır’da tartıştığı kişiyi bıçaklayarak öldüren şahıs tutuklandı

Bingöl’de uyuşturucu operasyonunda 1 tutuklama

Sahte araç kiralama sitesiyle 122 kişi dolandırılmıştı: 52 şüpheli tutuklandı

Kayseri’de şimşekler geceyi aydınlattı

Gaziantep’te iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1’i ağır 8 yaralı

15 Temmuz gazisi Musa İlhan: "Türkiye ayağındaki en büyük prangadan kurtulmuş oldu"

Hatay’da zeytinlikte yangın

Muş’ta fırtına evlerin çatılarını uçurdu

Otomobil 3 metre yükseklikteki köprüden uçtu: 3 yaralı

Edirne’de sağanakta yollar göle döndü