Ergenlerde anoreksiya tehlikesi:
SAĞLIK 22.05.2025 11:55:53 0

Ergenlerde anoreksiya tehlikesi: "Aileler, ‘Okuldan arandık, bayıldı’ diyor, sosyal hayatlarını devam ettiremiyorlar"

Ergenlerde anoreksiya tehlikesi: "Aileler, ‘Okuldan arandık, bayıldı’ diyor, sosyal hayatlarını devam ettiremiyorlar"

Türkiye’de ve dünyada zaman zaman ünlü isimlerle gündeme gelen kilo almaktan aşırı korkma hali olarak belirtilen anoreksiya nevrozanın ergenler arasında da tehdit olabildiğini söyleyen uzmanlar uyarıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Dağ, "Bizi en çok zorlayan anoreksiya nevroza, zayıf olmasına rağmen kilo almaktan korkuyorlar. Bazı hastalarımın aileleri, ‘Okuldan arandık, hastamız bayıldı’ diyor ya da acil servislere bayılmayla gelen anoreksiyalı olduğunu anladığımız hastalarımız da var. Sosyal medyanın etkisi küçümsenemez, güzellik anlayışı eşittir zayıflık gibi lanse edilebiliyor, çok yanlış. Son zamanlarda hem atipik anoreksiyanın hem diğer anoreksiya tipinin arttığını gözlemlemekteyim. Daha çok orta ergenlik dönemi 13-17 yaş arası hastaları görmekteyiz, daha riskli bir dönem, sosyal hayatlarını devam ettiremiyorlar " dedi.
Türkiye’de ve dünyada zaman zaman ünlü isimlerle de gündeme gelen anoreksiya vücuda enerji alımının sürekli kısıtlanması, kilo almaktan aşırı korkma hali olarak ifade edilirken uzmanlar uyarıyor. Sosyal medya, çevresel etkiler ve gençler arasında yanlış bir beden algısı oluşmasının ergenleri de etkileyebildiğini ifade eden Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Dağ, hastalığa ilişkin bilgi verdi.

"En çok zorlayan yeme bozukluğu; anoreksiya nevroza"
Yeme bozukluklarının tiplerine yönelik konuşan Prof. Dr. Hüseyin Dağ, "Anoreksiya, blumia olabilir, kaçıngan kısıtlayıcı yeme bozukluğu olabilir. Birçok tipi var ama en çok zorlayan yeme bozukluğu; anoreksiya nevroza. Daha çok kadınlarda görülür, 4-10 kat daha sık görülmekte ama son zamanlarda erkeklerde de atipik formlarını görmeye başladık. Ergenlerde genelde şu şekilde görmekteyiz; çok kısıtlayıcı, enerji alım eksikliği söz konusu. Bu hastalarımız zayıf olmasına rağmen kilo almaktan korkuyorlar. Yemekten kaçınma davranışı söz konusu, en önemli farklardan bir tanesi de hastalarımızda beden algısı bozulmuştur. Kendi bedenlerine dair çarpık düşünceleri söz konusu, zayıf olmalarına rağmen kendilerini kilolu olarak görmekteler. Tedavisi çok zor, multidisipliner olmalı. Diyetisyen, çocuk, ergen sağlığı uzmanı, çocuk psikiyatri, psikolog ile iş birliği yaparak tedavi gerekiyor. Anoreksiyayı erken tanımlayabilirsek işimiz daha kolay ama çoğu zaman geç kalabilmekteyiz. Neden; ergenler bunu hastalık olarak görmüyorlar, dolayısıyla herhangi bir şikayetleri olmuyor, ne zaman ki vücut kitle indeksleri çok düştüğü ve bu hastalık ağırlaştığı zaman ailenin dikkatini çekmekte. Sosyal hayatlarını devam ettiremiyorlar ya bu yüzden hastaneye getiriliyorlar ya da aile o bariz zayıflığı görüp kendileri çocuğu ikna ederek hastaneye getiriyor" dedi.

"Acile bayılmayla gelen, anoreksiya olduğunu anladığımız hastalarımız var"
Hastalığın oluşumundaki faktörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Dağ şöyle konuştu: "Çok faktör var, bu hastalıkta genetik faktör çok önemli, araştırmalarda ailede birisinde bu hastalık varsa bunun diğer bireylerde görülme oranının 10 kat arttığına dair bilgiler var. Ailede birisinin kaybı bunu tetikleyebilmekte, obez bireyler diyet yaptıkları zaman nerede duracaklarını bilemeyebilirler. Son zamanlarda obez bireylerde yapılan diyetten sonra anoreksiyalı hastaları görmekteyiz. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Son zamanlarda anoreksiyayı tetikleyen başka bir durum da normal vücut kitle indeksine sahip bireylerin diyet yapması çünkü belli bir zamandan sonra açlık sinyalleri algılanamıyor. Çok zorlanıyorlar, bazı hastalarımın aileleri şunu söylemekte ‘Okuldan arandık, hastamız bayıldı, dersleri dinleyemiyor’ ya da zaman zaman acil servislere bayılmayla gelen ve aldığımız öyküden sonra anoreksiyalı olduğunu anladığımız hastalarımız da var. Erken tanı tabi ki bu hastalarda çok çok önemli"

"Kendi tecrübem; anoreksiyanın arttığını gözlemlemekteyim"
Sosyal medyanın etkisine yönelik değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Dağ, "Tetikleyici çok faktör var, sosyal medyanın etkisi küçümsenemez. Sosyal medyada anoreksiyaya vurgu yapan, öne çıkartan, öven bazı yayınlarla karşılaşabilmekteyiz. Güzellik anlayışı eşittir zayıflık gibi lanse edilebiliyor, bu çok yanlış. Yapılan araştırmalarda kadınların yarısı erkeklerin 4’te biri kendi bedenlerini beğenmiyorlar, özellikle ergenlerde bu çok çok önemli. Anoreksiya bir hasta yemek yemediği zaman anne baba, çevre yemek yemesi yönünde, ergene çok baskı yapılıyor bu yanlış çünkü bu çok kolay bir şey değil. Baskıyla çözümlenecek bir şey değil, bu bir hastalık. Empatik atmosferde yaklaşmakta fayda var. Şüphe ediliyorsa çocuk yemek yemeyi reddediyorsa, sürekli kalori hesabı yapıyorsa, yemek yemekten daha ziyade yemek yedirmeyi seviyorsa son 3 ayda 6 kilo ve üzerinde bir kayıp söz konusu ise mutlaka ailelerin bu hastaları bir sağlık kuruluşuna götürmeleri gerekmekte. Deneyimim; son zamanlarda hem atipik anoreksiyanın hem diğer anoreksiya tipinin arttığını gözlemlemekteyim" ifadelerini kullandı.

"13-17 yaş arası hastaları görmekteyiz"
Kişilere çevrenin yaklaşımının büyün önem taşıdığını aktaran Prof. Dr. Dağ, "Daha önce biraz obezitesi olup ailede sataşmalar olunca bir hastam bu şekilde anoreksiya hastalığına yakalanmıştı. Bir hastam dedesini kaybetmişti, onu çok etkilemişti bir yeme bozukluğuyla bana başvurmuştu. Genelde tetikleyici faktörlerin olduğunu buna toplum olarak dikkat etmemiz gerektiğini söyleyebilirim. Sağlıklı yaşam stillerini tabi ki topluma öğretmemiz gerekiyor. Fiziksel aktiviteyi sağlıklı beslenmeyi tabi ki önereceğiz. Sürekli kilo temelli konuşmalardan uzak durmamız lazım. Özellikle bir ergen diyet yapacaksa bir çocuk sağlığı uzmanı veya bir diyetisyen eşliğinde olmalı. Tedavisi maalesef çok uzun bir süreç, bazen 1-2 ayımızı alabiliyor bazen 1 yıl sürebiliyor, bazen düzelen hastalarımız var, sonrasında nüksleri görebiliyoruz. Ömür boyu bu hastaları takip etmekte fayda var. Medikal tedavi psikiyatrinin de desteğiyle, hem de burada bir diyet tedavisi uyguluyoruz. Evde ‘Yemek ye’ baskısı asla yapmasınlar çünkü başarılı olamayacaklar, o çatışmayı tetiklemekten başka bir şeye yaramayacak. Genelde daha çok orta ergenlik dönemi yani 13-17 yaş arası hastaları görmekteyiz. Orta ergenlik dönemi daha riskli bir dönem, burada kendilerini beğendirme istediği, daha ön planda, risk aldıkları bir dönem, dikkat etmekte fayda var" diye konuştu.

Hakkari’de "En İyi Narkotik Polisi: Anne" standına...

Topkapı Sarayı’nın iki has odası 10 yıl süren rest...

Kahramanmaraş’ta orman yangını

Eski eşinin öldürdüğü sağlık çalışanı son yolculuğ...

ETÜ’den ortak akıl ve bölgesel kalkınma hamlesi

Ordu’da bir haftada 18 binden fazla araç ve sürücü...

Bingöl’de üreticilere 442 bin sebze fidesi dağıtıl...

Bakan Bayraktar, Şam’da Şara ile görüştü

Beyşehir’de kursiyerler el emeği göz nuru eserleri...

Bartın’da turistik otelde yangın

Bozkır’da Bilim Fuarı açıldı

İl Müdürü çiftçileri uyardı: "Hastalıklar verim ve...

Uşak’ta hemzemin geçitte traktör ile tren çarpıştı...

ASO Komite Başkanı Başar: "Türkiye oyun geliştiren...

Yargıtay’dan önemli karar: Enflasyon zararı da ist...

Ordu-Giresun Bahçeşehir Koleji’nden dünya üniversi...

Mersin’deki oda ve borsalar ayrı bir sanayi odası ...

Vali Çiftçi’ye Muğla’dan misafir geldiler

AGRICITIES Başkanı Altay: "Tarımsal üretimi destek...

"Okullar Sıfır Atık İçin Yarışıyor" Yarışması sona...

Geleneksel El Sanatları öğrencilerinden "İz Ve Ezg...

Esenboğa Havalimanı net sıfır emisyon hedefinde se...

Arpaçay’da meyve fidanları toprakla buluştu

Güncel sanat ve geçmişin buluşması: ‘Şehr-i Sanat...

Sivas’ta tohumluk patatesler toprakla buluştu

Bodrum’da takla atan araçtan çıkıp kaçtı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Çin’de tekno...

Türk Doktorlarla Moskova’da Protez devrimi: Osseoi...

Erzurum’da minibüsle çarpışan Fiat Tofaş araç hurd...

Genç Sağlığı Raporu’nun sonuçları açıklandı

TEM’de alev alan tır, erken müdahaleyle söndürüldü...

Iğdır Üniversitesi’nde yetişen güller kozmetik ürü...

Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nda ödülle...

Ticari teksiyle çarpışıp takla atan otomobilin sür...

Yalova’da tiyatro oyunuyla aile içi şiddete dikkat...

Bu çiçeği koparmanın cezası 387 bin TL

Öğrencilerin çalışmaları beğeni topladı

Manisa’da ağaçta mahsur kalan kedi kurtarıldı

Yöresel lezzetler Elazığ’da yarıştı: ’Annemin Elin...

Arkadaşları Asya’nın hatırasını sonsuza kadar yaşa...

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın katılımıyla Akademik U...

Elazığ’da asfalt yenileme çalışmaları sürüyor

Antalya’da otomobilin çarptığı 7 yaşındaki çocuk y...

Havacılığın altın nesli Aksu’da yetişiyor

Nazilli Belediyesi’nden Kurban Bayramı öncesi örne...

Bodrum’dan 30 ton atık daha çıkarıldı

Akyaka’da silahlı kavga: 1 ölü

Diyadin’de rengarenk uçurtmalar gökyüzünü süsledi

Alaşehir’de uyuşturucu operasyonu

Diyadin’de okuma bayramı etkinliği

Seyir halindeki Fiat Tofaş alev alev yandı

Hakkari’de cami yararına hayır çarşısı kuruldu

Akseki’de Orman Fakültesi ve KYK binası için imzal...

Bilek güreşi ikincisi Taha, emniyet teşkilatını da...

Erciyes-2025 tatbikatı göz doldurdu

Başkan Büyükkılıç, Mutfak Sanatları Merkezi’nde va...

Gaziosmanpaşa’da ambulansa yol vermek isteyen otom...

Samsun’da ekmek yeniden 12,5 TL

Uyuşturucu bağımlısı oğlunu bıçaklayarak öldüren b...

Ünalan Metro İstasyonu’nda yürüyen merdiven kırıld...

Özel bireylerden ’Kankayız Biz’ sergisi

Nazilli’deki Kız Meslek Lisesi’nde Bilim Fuarı coş...

Yalova’da Gençlik Balosu renkli görüntülere sahne ...

Düzceli çiftçilere çeltik tohumu dağıtıldı

Sivasspor taraftarından savcılığa suç duyurusu

Banka çalışanı kadın zimmetine 34 milyon lira geçi...

Tankerden dökülen balık yağı karayolunu savaş alan...

30° / 17.1°

Hakkari’de "En İyi Narkotik Polisi: Anne" standına açıldı

Topkapı Sarayı’nın iki has odası 10 yıl süren restorasyonun ardından ziyarete açıldı

Kahramanmaraş’ta orman yangını

Eski eşinin öldürdüğü sağlık çalışanı son yolculuğuna uğurlandı

ETÜ’den ortak akıl ve bölgesel kalkınma hamlesi

Ordu’da bir haftada 18 binden fazla araç ve sürücüsü denetlendi

Beyşehir’de kursiyerler el emeği göz nuru eserlerini sergiledi

Bartın’da turistik otelde yangın

Uşak’ta hemzemin geçitte traktör ile tren çarpıştı: 1 yaralı

Yargıtay’dan önemli karar: Enflasyon zararı da istenebilecek

"Okullar Sıfır Atık İçin Yarışıyor" Yarışması sona erdi

Arpaçay’da meyve fidanları toprakla buluştu

Sivas’ta tohumluk patatesler toprakla buluştu

Bodrum’da takla atan araçtan çıkıp kaçtı

Elazığ’da zemin kaydı: Bakır cevheri taşıyan vagonlar devrildi

Çin’de toprak kayması: 2 ölü, 19 kayıp

Gümüşhaneli dağcılardan Sis Dağı’na yürüyüş

Sahil Güvenlik 21 kaçak göçmeni yakaladı, 46 göçmeni kurtardı

Erzurum’da aile festivali renkli görüntülere sahne oldu

Erzurum’da minibüsle çarpışan Fiat Tofaş araç hurdaya döndü: 1 ölü, 1 ağır yaralı