Dünyaca ünlü genetik uzmanları Acıbadem Üniversitesi’nde buluştu
GÜNDEM 21.05.2025 13:38:44 0

Dünyaca ünlü genetik uzmanları Acıbadem Üniversitesi’nde buluştu

Dünyaca ünlü genetik uzmanları Acıbadem Üniversitesi’nde buluştu

Genetik bilimindeki önemli ve son gelişmeler, Acıbadem Üniversitesi’nde, Türkiye’nin en kapsamlı öğrenci kongrelerinden biri olan ALIS 2025’te masaya yatırıldı. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından 8 yıldır düzenlenen Uluslararası Öğrenci Kongresi ALIS, bu yıl "Genomics: Sequence to Solution" temasıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, hem bugünün hem de geleceğin genetik çözümlerine ışık tutuldu.

Üç farklı kıtadan, ABD, İngiltere, Japonya ve İsveç’ten dünyaca ünlü 15 bilim insanının konuşmacı olarak katıldığı, genetik biliminin bugünü ve geleceğinin ele alındığı kongreye 700’ün üzerinde akademisyen ve öğrenci katılım sağladı. Genomdan uzaya, tanıdan tedaviye pek çok gelişmenin paylaşıldığı kongrede özellikle genetik ve kişiye özel kanser tedavilerindeki gelişmeler öne çıktı. Her yıl farklı bir konunun ele alındığı kongrede, bu yılın temasının genetik olduğunu dile getiren Kongre Başkanı, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ömer Bahadır Kılıç, üç farklı kıtadan dünyaca ünlü bilim insanlarını ağırladıklarına dikkat çekerek, "Bilimsel gelişmelerin paylaşıldığı oturumların yanı sıra 40’tan fazla atölye seçeneğimiz ve AIMS Kerem Aydınlar Öğrenci Araştırma Ödüllerimizle beraber katılımcılarımıza çok kapsamlı bir program sunduk. Türkiye’nin en büyük öğrenci kongrelerinden biri olan ALIS’i bu yıl da başarıyla tamamladık" şeklinde konuştu.

Kongreye katılan önemli isimlerden Harvard Tıp Fakültesi Pediatrik Genetik Uzmanı Prof. Dr. Catherine Brownstein ve Acıbadem Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Koray Özduman ise genetik tanıdan klinik uygulamalara, yapay zekadan uzun okuma dizileme teknolojisine kadar pek çok çarpıcı konuyu bilim dünyasıyla paylaştı.

"Tanı ve gen keşfi açısından heyecan verici bir dönemdeyiz"
Genetik biliminde yaşanan ilerlemelerin tanı ve keşif süreçlerini kökten değiştirdiğini belirten Harvard Tıp Fakültesi Boston Çocuk Hastanesi Pediatrik Genetik Uzmanı Prof. Dr. Catherine Brownstein, tanı ve gen keşfi açısından son derece heyecan verici bir dönemden geçtiğimize dikkat çekerek, "Giderek daha erişilebilir hâle gelen birçok yeni teknoloji var ve araştırmaların mevcut durumu hiç olmadığı kadar iyi. Dolayısıyla, dizileme (sequencing) maliyetleri dramatik şekilde düştükçe, büyük ailelerin genomlarını dizilemek ve gen adaylarını birbirinden ayırmak çok daha kolay olacak. Ayrıca, birden fazla hastalık tanısı olan kişilerle ilgili sorunlarımız vardı. Ancak daha fazla aileyi dizileyebildikçe, genetik yapılarını inceleyebildikçe bu tür durumları ayırmak, fark etmek ve tanı koymak daha da kolaylaşacak" dedi.

"Yapay zeka yorulmuyor, avantajları büyük"
Yeni teknolojilerin önemli avantajlar sunduğunu vurgulayan Brownstein, "Uzun okuma dizilemesi (long-read sequencing) gibi yeni teknolojiler de giderek daha erişilebilir hâle geliyor. Bu teknoloji sayesinde, bir tek genomdan normalde alabileceğimizden çok daha fazla bilgi, hatta epigenetik veriler bile elde edebiliyoruz. Bu beni özellikle heyecanlandıran bir gelişme" dedi. Genetik verilerin yorumlanmasında yapay zeka teknolojilerinin sunduğu avantajlara da değinen Brownstein, "Yapay zeka yorulmuyor. Biz ne kadar çok makale okursak okuyalım, ne kadar çok literatüre ulaşmaya çalışırsak çalışalım, bunu asla yapay zeka kadar verimli ve hızlı yapamayız. Bu nedenle, hipotez üretimi açısından da bu dönem son derece heyecan verici" şeklinde konuştu.

"Genetik bilimindeki gelişmelerle tedaviler artık daha etkin"
Kongrenin bir diğer önemli katılımcısı olan Acıbadem Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Koray Özduman ise nöro-onkoloji, özellikle de gliom gibi karmaşık beyin tümörlerinin tedavisi alanındaki son gelişmelerden bahsederek, genetik çalışmaların beyin cerrahisindeki başarı oranını arttırdığına dikkat çekti: "Moleküler genetik dediğimiz genetik araştırmalar beyin cerrahisi dalımızı düşünemeyeceğiniz kadar değiştirdi. Genetik veriler sayesinde artık tanılar çok daha nesnel hale geldi. Zaman içerisinde tümörlerin yakalarında; adeta bir rozet gibi kişiyi tanımlayan, bütün özelliklerini belirleyen genetik değişikliklerin olduğunu fark ettik. Genetik bilimindeki gelişmeler sayesinde artık genetik özelliklere göre hastalıkları çok daha iyi ve efektif olarak tedavi edebiliyoruz."

Genetik tanıdan yapay zekaya kadar son gelişmeler paylaşıldı
Genetik ve kişiye özel kanser tedavileri konusunda yaptığı çalışmalarla çığır açan, kanser genetiğinin kurucularından kabul edilen Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuke Nakamura konuşmasıyla dikkat çekti. ABD Weill Cornell Medicine’den ve NASA’nın İkizler Çalışması’nın baş araştırmacılarından biri olan Prof. Dr. Christopher Mason ise, uzun süreli uzay yolculuklarının genler ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini gözler önüne sererken, genetik tanının öncülerinden Japonya Yokohama Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naomichi Matsumoto ise 50’den fazla nadir hastalığın genetik temelini ortaya çıkardığını ve bu sayede tanı konulamayan binlerce hastaya umut olunduğuna dikkat çekti. Üç çocuğunu nadir hastalıklardan kaybettikten sonra bu konuda farkındalık oluşturmak ve bilimsel araştırmalar için fon ortaya çıkarılmasını sağlamak için Wilhelm Vakfı’nı kuran İsveçli çift Helene ve Mikk Cederroth da kongrenin konuşmacıları arasındaydı; sağladıkları fonlar sayesinde birçok yeni araştırmanın başlatıldığına ve tanısız hastalar için umut ışığı doğduğuna dikkat çektiler.

Özellikle nörolojik hastalıkların genetik temellerini araştırmaya yönelik yaptığı bilimsel çalışmaları paylaşan Acıbadem Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaya Bilgüvar, yenilikçi tanı araçlarının geliştirilmesinin öneminden söz etti. Ortopedi alanında dünya çapında kabul gören kriterler geliştiren, Acıbadem Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Javad Parvizi, hayat hikayesini anlattığı sunumunda ilham verici konuşmasıyla özellikle tıp fakültesi öğrencilerine kariyer yolculukları için rehberlik etti. Sistem biyolojisi ve multi-omik analizlerde öncü olan King’s College London’dan Prof. Dr. Adil Mardinoğlu ise sunumunda özellikle obezite, diyabet ve karaciğer hastalıklarında yaptığı çalışmalarla kişiselleştirilmiş tıbbın önünü açtığını gözler önüne serdi.

ALIS Kongresi Danışmanı, Acıbadem Üniversitesi ACURARE Nadir Hastalıklar ve Yetim İlaçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özden Hatırnaz Ng, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’den Genetik Uzmanı Prof. Dr. Uğur Özbek ve Nadir Hastalıklar Federasyonu’ndan Sağlık Hukuku Uzmanı Avukat Güneş Uyar, yer aldıkları panelde nadir hastalıklarla ilgili son gelişmelerden söz ettiler. Ünlü sanatçı Mert Fırat ise "İyilik genlerimizde var" konulu söyleşide sosyal sorumluluk projelerinden söz ederek kongreye renk kattı.

Adilcevaz’da yılsonu sergisi büyük ilgi gördü

Süphan Dağı’nda göz kamaştıran gün batımı

Hafif ticari araç önce patpata sonra minibüse çarp...

Motor kısmı başta olmak üzere her yerine silah sak...

Kazaya davetiye çıkararak yük taşıyan sürücüye cez...

D-100’de gece yarısı zincirleme kaza: 4 yaralı

Öğrenciler eğlenceli unutulmaz bir deneyim yaşadı

"Kontrol altına alınmayan diyabet, ciddi hastalıkl...

Jandarmanın teknolojisi öğrencilere anlatıldı

Ordu’ya 2 bin araçlık otopark

Minik öğrenciler doğayla tanıştı

Fatih Belediyesi, vatandaşlara "Sertifikalı Kurban...

KUZKA’nın 2025 Yılı Destinasyon Geliştirme Teknik ...

Kütahya’da sanat ve edebiyat rüzgârı, Adnan Mender...

Hisarcık Aşağı Yoncaağaç köyünde açılan giyim kurs...

Tutak’ta "ÇEDES" Projesi kapsamında öğrencilerle G...

Ölen iki aylık bebeğiyle 10 gün evde yaşayan anne ...

Ayvalık’ta kostümlü sergi

Hakkari Afife Kız Yurdu Türkiye şampiyonu oldu

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı ile mücadele

Otomobil park halindeki araçlara çarptı

Malatya kültürü 7. Etnospor Kültür Festivali’nde t...

Doğu’da kurbanlık sevkiyatına sıkı denetim

Yemen’den İsrail’e yeni füze saldırısı

Ekşisu Sazlığı Doğal Sit Alanı olarak kabul edildi...

Öğrenciler seracılık, bahçecilik ve tarım uygulama...

Sağlık Hizmetleri MYO’da KBRN ve yangın tatbikatı ...

Şerifoğulları: "Yapılanları Elazığ halkı hiçbir za...

Polise dil döküp gazeteciye el salladı ama cezadan...

Hafif ticari aracın yoldan çıkıp traktöre çarptığı...

Araçta baygın bulunan 2 şahıs ekipleri hareket geç...

Kırıkkale’de çeşitli suçlardan aranan 2 hükümlü ya...

Kırıkkale’de dolandırıcılık ve örgüt kurma suçları...

Fatih’te kısmen çöken metruk bina kontrollü olarak...

Kaza anı kamerada... Şişli’de kontrolden çıkan tak...

Suriye’ye geri dönüşler gece de devam ediyor

Düzce Valisi otobüste emniyet kemeri denetimi yapt...

Denizde kalp krizi geçiren balıkçı hayatını kaybet...

TFF 2. Lig: Vanspor FK: 4 - Elazığspor: 1

Aile içi kavgada ablasını ve eniştesini vurdu

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Eruh’ta kadın taziye evi hizmete açıldı

Bolu’da 21 yaşındaki genç 5. kattan düşerek hayatı...

Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’n...

Mardin’in lezzetleri "Türk Mutfağı Haftası" progra...

Siirt’te Yöresel Yemek Yarışması’nda lezzetler yar...

Kırıkkale’de dinlenme tesisinin çatısı alev alev y...

Yüksekova’da ot toplarken bayılan genç için ekiple...

Kuyuda hareketsiz bulunan 3 kişi için kurtarma çal...

ÇAYKUR’a bin 500 mevsimlik işçi alımı için kura çe...

İstanbul Fatih Ayvansaray’da, metruk binada çökme ...

Trump’ın Güney Afrika’da soykırımın kanıtı olarak ...

Van Kalesi’nde kayalıklarda mahsur kalan şahıs kur...

Kırmızı ışık ihlali kazaya neden oldu: Son sürat ç...

Minik yüreklerden büyük farkındalık

DPÜ’de ’Dünya Kupası’ coşkusu, 16 ülke öğrencisi h...

Burdur Kamu Spor Oyunları Mini Futbol Turnuvası şa...

Kocaeli’de bir kişi evinde silahla vurulmuş halde ...

Taşova’da yaşlı adama çarpan motosikletli olay yer...

Çiftçiye 6,5 milyon TL’lik fide desteği

Trump yönetimi Harvard Üniversitesi’nin yabancı öğ...

ABD’deki uçak kazasında bilanço netleşmeye başladı...

Malatya’da asayiş ve trafik denetimleri aralıksız ...

Ankara’da kontrolden çıkan otomobil markete daldı

Kütahya’da ’Kırım Tatar Sürgünü’ paneli

Trump ve Netanyahu telefonda görüştü

Konyaspor’da 3. Yüksek Divan Kurulu toplantısı yap...

32.4° / 20.1°

Süphan Dağı’nda göz kamaştıran gün batımı

Hafif ticari araç önce patpata sonra minibüse çarptı: O anlar kamerada

Motor kısmı başta olmak üzere her yerine silah saklanan araç polisten kaçamadı

Kazaya davetiye çıkararak yük taşıyan sürücüye ceza yağdı

D-100’de gece yarısı zincirleme kaza: 4 yaralı

Öğrenciler eğlenceli unutulmaz bir deneyim yaşadı

Jandarmanın teknolojisi öğrencilere anlatıldı

Ordu’ya 2 bin araçlık otopark

Fatih Belediyesi, vatandaşlara "Sertifikalı Kurban Kesim Elemanı Eğitimi" verdi

Tutak’ta "ÇEDES" Projesi kapsamında öğrencilerle Gençlik Buluşması

Ölen iki aylık bebeğiyle 10 gün evde yaşayan anne babaya 25’er yıl hapis cezası verildi

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı ile mücadele

Otomobil park halindeki araçlara çarptı

İBB’ye 4. dalga operasyonu: 49 kişi hakkında gözaltı kararı

Doğu’da kurbanlık sevkiyatına sıkı denetim

Yemen’den İsrail’e yeni füze saldırısı

Ekşisu Sazlığı Doğal Sit Alanı olarak kabul edildi

Öğrenciler seracılık, bahçecilik ve tarım uygulamalarıyla üretim sürecini yerinde öğreniyor

Kazdıkları kuyu mezarları oldu: 2 ölü

Van’da maç sonrası çirkin saldırı