Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem:
SAĞLIK 21.05.2025 11:31:36 0

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem: "Astım ataklarına karşı çocuğunuzu sigara dumanından koruyun"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem: "Astım ataklarına karşı çocuğunuzu sigara dumanından koruyun"

Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem, çocuklarda astım hakkında açıklamalarda bulundu. Erdem, "Astım ataklarına karşı çocuğunuzu sigara dumanından koruyun" dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Galip Erdem, çocuklarda astıma yol açacak etmenler, astımın gelişimini arttıran faktörler ve alınması gereken tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu. Astım ataklarını önlemenin en etkili yolunun dikkatli planlama yapmak ve tetikleyici faktörlerden uzak durmak olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Erdem, "Sigara dumanı veya hava kirliliği gibi çevresel etkenlere maruz kalmak, astımda önemli bir risk unsurudur. Ayrıca ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri, polenler ve küf gibi alerjenlere karşı duyarlılık da astım gelişiminde rol oynayabilir. Bu yüzden çocuğunuzu astımı tetikleyebilecek etkenlere maruz bırakmayın. Özellikle bulunduğu ortamlarda sigara içilmesine kesinlikle izin vermeyin" dedi.

"Astım belirtileri insanlar arasında değişkenlik gösterir"
Astımın nasıl oluştuğu hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Erdem, "Astım; hışıltı, öksürük ve solunum zorluğu gibi belirtileri içeren bir hastalıktır. Hava yolu ödem ya da fazla mukus (salgı) nedeniyle tıkandığında hava yolu irritasyonuna bağlı ödem ve bunun sonucunda daralma olduğunda bronş aşırı duyarlılığı olur. Hava yolu fazla duyarlı olup, duman, soğuk hava ya da fizik egzersiz gibi uyaranlara kolaylıkla aşırı yanıt verir. Hava yolu yanıt verdiğinde daha dar hale gelir ve solunumu zorlaştırır. Astım belirtileri insanlar arasında değişkenlik gösterir ve yukarıdaki belirtilen tümü herkeste ortaya çıkmaz" şeklinde konuştu.

"5 yaşından küçüklerde astım tanısını koymak daha zor"
Astım belirtilerinin zaman içerisinde değiştiğinin, geliştiğinin ve kaybolabildiğinin altını çizen Uzm. Dr. Erdem, "Çocukluk çağı astımı 5 ile 16 yaş arasındaki çocukları etkileyen astımı anlatır. 5 yaşından önce astımın tanısını koymak, bu yaş grubundakiler tanı için gereken testleri yapamayabileceği için daha zordur. Küçük çocukların bazılarına yine de astım benzeri belirtiler için tedavi verilir ve tanı daha ileri yaşlarda koyulur’’ ifadelerini kullandı.

"Geceleri öksürük görülür"
Çocuklarda astımı işaret eden belirtilerden bahseden Uzm. Dr. Erdem, şu bilgileri paylaştı:
"Nefes verirken ıslık ya da hırıltı sesi duyulması oldukça yaygındır. Bunun yanı sıra, nefes darlığı ile birlikte göğüste sıkışma ya da baskı hissi de sık karşılaşılan belirtilerdendir. Özellikle geceleri ya da fiziksel egzersiz sonrasında artan sık öksürük dikkat çekici bir bulgudur. Ayrıca nefes alıp verirken göğüs duvarında gözle görülür şekilde çekilmelerin oluşması, fiziksel aktiviteler sırasında çabuk yorulma, egzersiz yaparken zorlanma (egzersiz intoleransı) ve uykuya dalmakta güçlük çekme ya da gece uyanmaları gibi durumlar da çocuklarda astımın işaretleri olabilir. Çocuğunuzda sürekli devam eden, aralıklı olarak ortaya çıkan ya da özellikle fiziksel aktivite sırasında artan bir öksürük varsa, bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekir. Bunun yanı sıra, çocuğunuz nefes verirken hırıltı ya da ıslık sesi çıkarıyorsa, nefes darlığı ya da hızlı nefes alma gibi belirtiler gösteriyorsa doktora gitmek önemlidir. Göğüste çekilmeler, göğüs sıkışması şikayetleri, bronşit ya da zatürre gibi hastalıkların tekrarlayan atakları da tıbbi değerlendirme gerektiren durumlar arasındadır."

"Astım tanısı olmasa da şiddetli solunum güçlüğünü ciddiye alın"
Bazı şiddetli vakalarda nefes almakta zorlanan çocuklarda göğüs ve yan bölgelerde içe doğru çekilmeler gözlemlenebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Galip Erdem, ‘’Bu tür durumlarda çocuğun kalp atışlarında artış, terleme ve göğüs ağrısı gibi ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Eğer çocuğunuz nefes alırken bir cümlenin ortasında konuşmayı kesmek zorunda kalacak kadar zorlanıyorsa, nefes alırken karın kaslarını kullanıyorsa, burun delikleri nefes alırken genişliyorsa ve karın bölgesi nefes sırasında kaburgaların altına doğru çekiliyorsa, acil tıbbi yardım alınması gereklidir. Çocuğunuzda astım teşhisi konmamış olsa bile, nefes almada zorluk fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın. Astım atakları şiddete göre değişse de öksürükle başlayabilir, hırıltıya ve zor nefes almaya ilerleyebilir’’ şeklinde konuştu.

"Genetik faktörler çocuklukta astıma neden olabilir"
Çocukluk çağı astımının kesin nedenleri tam olarak bilinmese de hastalığın gelişiminde etkili olabileceği düşünülen bazı faktörler olduğunu işaret eden Uzm. Dr. Erdem, "Ailede alerjiye yatkınlık bulunması ve ebeveynlerden birinde astım öyküsünün olması, çocukta astım gelişme riskini artırabilir. Sigara dumanı veya diğer hava kirliliği gibi çevresel etkenlere maruz kalmak da önemli bir risk unsurudur. Ayrıca soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar, tütün dumanı, ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri, polenler ve küf gibi alerjenlere karşı duyarlılık da astım gelişiminde rol oynayabilir. Bunun yanı sıra, fiziksel aktivite, hava değişiklikleri ya da soğuk hava da belirtileri tetikleyebilir. Ancak bazı durumlarda astım belirtileri herhangi bir belirgin tetikleyici olmadan da ortaya çıkabilir’’ dedi.

"Astım gelişimini artıran çevresel ve genetik faktörler’’
Çocuklarda astıma neden olabilecek çeşitli risk faktörleri bulunduğuna değinen Uzm. Dr. Erdem, "Bunlar arasında doğum öncesi dönem de dâhil olmak üzere tütün dumanına maruz kalma önemli bir yer tutar. Daha önce cilt reaksiyonları, gıda alerjileri ya da saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar geçirmek de riski artırır. Ailede astım ya da alerji öyküsünün bulunması genetik yatkınlığı işaret eder. Kirliliğin yoğun olduğu bir bölgede yaşamak da çevresel bir risk faktörü olarak öne çıkar. Obezite, kronik burun akıntısı veya tıkanıklığı, sinüs iltihabı ya da zatürre gibi solunum yolu hastalıkları da astım gelişiminde etkili olabilir. Ayrıca gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olan çocuklar ve erkek cinsiyetteki bireyler de daha yüksek risk altındadır’’ ifadelerini kullandı.

"Tetikleyici etkenlerden uzak durulmalı"
Astımı önleme yollarından bahseden Uzm. Dr. Erdem, "Astım ataklarını önlemenin en etkili yolu, dikkatli planlama yapmak ve tetikleyici faktörlerden uzak durmaktır. Özellikle çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda sigara içilmesine kesinlikle izin vermeyin. Ayrıca çocuğunuzu düzenli fiziksel aktiviteye teşvik etmek, sağlıklı bir kiloda kalmasına yardımcı olmak ve mide ekşimesi gibi reflü semptomlarını kontrol altında tutmak da önemlidir. Düzenli doktor kontrolleri ile astımın seyri izlenmeli ve muhtemel ataklar önceden engellenmeye çalışılmalıdır’’ dedi.

Adilcevaz’da yılsonu sergisi büyük ilgi gördü

Süphan Dağı’nda göz kamaştıran gün batımı

Hafif ticari araç önce patpata sonra minibüse çarp...

Motor kısmı başta olmak üzere her yerine silah sak...

Kazaya davetiye çıkararak yük taşıyan sürücüye cez...

D-100’de gece yarısı zincirleme kaza: 4 yaralı

Öğrenciler eğlenceli unutulmaz bir deneyim yaşadı

"Kontrol altına alınmayan diyabet, ciddi hastalıkl...

Jandarmanın teknolojisi öğrencilere anlatıldı

Ordu’ya 2 bin araçlık otopark

Minik öğrenciler doğayla tanıştı

Fatih Belediyesi, vatandaşlara "Sertifikalı Kurban...

KUZKA’nın 2025 Yılı Destinasyon Geliştirme Teknik ...

Kütahya’da sanat ve edebiyat rüzgârı, Adnan Mender...

Hisarcık Aşağı Yoncaağaç köyünde açılan giyim kurs...

Tutak’ta "ÇEDES" Projesi kapsamında öğrencilerle G...

Ölen iki aylık bebeğiyle 10 gün evde yaşayan anne ...

Ayvalık’ta kostümlü sergi

Hakkari Afife Kız Yurdu Türkiye şampiyonu oldu

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı ile mücadele

Otomobil park halindeki araçlara çarptı

Malatya kültürü 7. Etnospor Kültür Festivali’nde t...

Doğu’da kurbanlık sevkiyatına sıkı denetim

Yemen’den İsrail’e yeni füze saldırısı

Ekşisu Sazlığı Doğal Sit Alanı olarak kabul edildi...

Öğrenciler seracılık, bahçecilik ve tarım uygulama...

Sağlık Hizmetleri MYO’da KBRN ve yangın tatbikatı ...

Şerifoğulları: "Yapılanları Elazığ halkı hiçbir za...

Polise dil döküp gazeteciye el salladı ama cezadan...

Hafif ticari aracın yoldan çıkıp traktöre çarptığı...

Araçta baygın bulunan 2 şahıs ekipleri hareket geç...

Kırıkkale’de çeşitli suçlardan aranan 2 hükümlü ya...

Kırıkkale’de dolandırıcılık ve örgüt kurma suçları...

Fatih’te kısmen çöken metruk bina kontrollü olarak...

Kaza anı kamerada... Şişli’de kontrolden çıkan tak...

Suriye’ye geri dönüşler gece de devam ediyor

Düzce Valisi otobüste emniyet kemeri denetimi yapt...

Denizde kalp krizi geçiren balıkçı hayatını kaybet...

TFF 2. Lig: Vanspor FK: 4 - Elazığspor: 1

Aile içi kavgada ablasını ve eniştesini vurdu

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Eruh’ta kadın taziye evi hizmete açıldı

Bolu’da 21 yaşındaki genç 5. kattan düşerek hayatı...

Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’n...

Mardin’in lezzetleri "Türk Mutfağı Haftası" progra...

Siirt’te Yöresel Yemek Yarışması’nda lezzetler yar...

Kırıkkale’de dinlenme tesisinin çatısı alev alev y...

Yüksekova’da ot toplarken bayılan genç için ekiple...

Kuyuda hareketsiz bulunan 3 kişi için kurtarma çal...

ÇAYKUR’a bin 500 mevsimlik işçi alımı için kura çe...

İstanbul Fatih Ayvansaray’da, metruk binada çökme ...

Trump’ın Güney Afrika’da soykırımın kanıtı olarak ...

Van Kalesi’nde kayalıklarda mahsur kalan şahıs kur...

Kırmızı ışık ihlali kazaya neden oldu: Son sürat ç...

Minik yüreklerden büyük farkındalık

DPÜ’de ’Dünya Kupası’ coşkusu, 16 ülke öğrencisi h...

Burdur Kamu Spor Oyunları Mini Futbol Turnuvası şa...

Kocaeli’de bir kişi evinde silahla vurulmuş halde ...

Taşova’da yaşlı adama çarpan motosikletli olay yer...

Çiftçiye 6,5 milyon TL’lik fide desteği

Trump yönetimi Harvard Üniversitesi’nin yabancı öğ...

ABD’deki uçak kazasında bilanço netleşmeye başladı...

Malatya’da asayiş ve trafik denetimleri aralıksız ...

Ankara’da kontrolden çıkan otomobil markete daldı

Kütahya’da ’Kırım Tatar Sürgünü’ paneli

Trump ve Netanyahu telefonda görüştü

Konyaspor’da 3. Yüksek Divan Kurulu toplantısı yap...

32.4° / 20.1°

Süphan Dağı’nda göz kamaştıran gün batımı

Hafif ticari araç önce patpata sonra minibüse çarptı: O anlar kamerada

Motor kısmı başta olmak üzere her yerine silah saklanan araç polisten kaçamadı

Kazaya davetiye çıkararak yük taşıyan sürücüye ceza yağdı

D-100’de gece yarısı zincirleme kaza: 4 yaralı

Öğrenciler eğlenceli unutulmaz bir deneyim yaşadı

Jandarmanın teknolojisi öğrencilere anlatıldı

Ordu’ya 2 bin araçlık otopark

Fatih Belediyesi, vatandaşlara "Sertifikalı Kurban Kesim Elemanı Eğitimi" verdi

Tutak’ta "ÇEDES" Projesi kapsamında öğrencilerle Gençlik Buluşması

Ölen iki aylık bebeğiyle 10 gün evde yaşayan anne babaya 25’er yıl hapis cezası verildi

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı ile mücadele

Otomobil park halindeki araçlara çarptı

İBB’ye 4. dalga operasyonu: 49 kişi hakkında gözaltı kararı

Doğu’da kurbanlık sevkiyatına sıkı denetim

Yemen’den İsrail’e yeni füze saldırısı

Ekşisu Sazlığı Doğal Sit Alanı olarak kabul edildi

Öğrenciler seracılık, bahçecilik ve tarım uygulamalarıyla üretim sürecini yerinde öğreniyor

Kazdıkları kuyu mezarları oldu: 2 ölü

Van’da maç sonrası çirkin saldırı