Assan Alüminyum ’Kilyos Düğmesi’ni doğaya geri kazandırdı

Assan Alüminyum ’Kilyos Düğmesi’ni doğaya geri kazandırdı

GÜNDEM 22.05.2025 10:00:45 0
Assan Alüminyum ’Kilyos Düğmesi’ni doğaya geri kazandırdı
Assan Alüminyum, sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında yürüttüğü ’Biyoçeşitliliği Koruma Projesi’nin yeni adımını 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde duyurdu. Şirket, tam beş yıldır Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle yürüttüğü proje kapsamında nesli tehlike altındaki endemik türlerden Kilyos Düğmesi’ni doğaya kazandırdı. Kilyos Düğmesi, Mavi Yıldız, Kum Zambağı ve Riva Sığırkuyruğu’nun ardından yaşam döngüsüne dahil edilen dördüncü tür oldu.

Yassı alüminyum üretiminde önde gelen şirketlerden Assan Alüminyum, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda Kocaeli Üniversitesi Biyoloji Bölümü ile yürüttüğü ’Biyoçeşitliliği Koruma Projesi’ kapsamında bir endemik türü daha doğaya kazandırdı. Daha önce Mavi Yıldız (Amsonia orientalis), Kum Zambağı (Pancratium maritimum) ve Riva Sığırkuyruğu (Verbascum bugulifolium) gibi türleri doğaya yeniden kazandıran şirket, bu yıl da nesli tükenme riski taşıyan ’Kilyos Düğmesi’ (Psephellus pyrrhoblepharus) bitkisinin korunmasına katkı sundu.

Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, projeyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Doğal yaşamın sürdürülebilirliğini sağlamak, yalnızca çevresel bir gereklilik değil; aynı zamanda bizlerin gelecek kuşaklara karşı sorumluluğu. Biyoçeşitlilik, sürdürülebilirliğin en önemli alt başlıklarından biri. ‘Geleceği tüketmeden üretiyoruz’ yaklaşımımız doğrultusunda beş yıldır kararlılıkla sürdürdüğümüz Biyoçeşitliliği Koruma Projemiz kapsamında dördüncü türü doğaya kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kilyos Düğmesi gibi sadece belli bölgelerde yetişen nadir türleri koruma altına alarak, hem ekosistemin devamlılığına katkı sunuyoruz hem de sosyal sorumluluk bilincimizi pekiştiriyoruz. Projemizin yeni ayağı vesilesiyle şirket olarak ‘22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nü de kutluyoruz" diye konuştu.

Sadece İstanbul’un Karadeniz kıyılarında doğal olarak yetişen Kilyos Düğmesi, mor çiçekleri ve tüylerle kaplı yapraklarıyla dikkat çekiyor. Son derece sınırlı bir yayılım alanına sahip olan bitki, habitat kaybı nedeniyle yok olma tehlikesi altında. Assan Alüminyum’un desteğiyle laboratuvar ortamında çoğaltılan yüzlerce Kilyos Düğmesi, uygun mevsim koşullarının ardından doğaya aktarıldı.

Projeyle doğaya kazandırılan her bitki türü, aynı zamanda Assan Alüminyum’un küresel sürdürülebilirlik ilkeleriyle uyumlu çalışma yaklaşımının da bir yansıması olarak öne çıkıyor. Şirket, daha önce bu kapsamda doğaya kazandırdığı Kum Zambağı bitkisiyle bağlantılı olarak Zorlu PSM’de sahnelenen ’Kum Zambakları’ oyununa da destek vererek projenin kültürel boyutunu da güçlendirmişti. Yapılan açıklamaya göre; bugüne dek çeşitli ödüllere layık görülen proje, Assan Alüminyum’un hem çevresel sürdürülebilirliğe hem de toplumsal faydaya olan katkısını ortaya koymaya devam ediyor.